Pogrešna oklada na rast potražnje za naftnim derivatima doveo je multinacionalnog diva Exxon Mobile da se do 2021. u koronakrizi suoči s manjkom prihoda od 48 milijardi USD,  prema procjenama Reutersa i Wall Streeta. To će zahtijevati od kompanije da napravi velike rezove u broju zaposlenih i započetim i namjeravanim projektima. Nakon 92 godina Exxon je ove godine izbačen iz Dow Jones indeksa vodećih američkih industrijskih kompanija, što ukazuje na zaista ozbiljan problem.

Otkud deficit

Potencijalni deficit od oko 48 milijardi dolara do 2021. godine izračunat je pomoću novca od operacija, obveza na isplate dioničarima i troškova za masovnu ekspanziju koji je Exxon planirao. Sada tvrtka kreće u svjetsku reviziju radnih mjesta na kojima može smanjiti troškove, a analitičari vjeruju da je nekoć nezamislivo smanjenje dividende sada sve vjerojatnije. Investitori na najjjačoj svjetskoj burzi sada se počinju brinuti i za ono što je nekoć bila svetinja - dividenda u kompaniji koja je tijekom prošlog stoljeća bila najvrijednija na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Cijene nafte pale su od početka godine za 35%, a naftni divovi BP, Royal Dutch Shell, Total i Repsol već su otpisali milijarde USD vrijednosti svoje imovine, što Exxon tek treba učiniti, piše Reuters.

U prošlom desetljeću Exxon je uglavnom uspješno prošao brojne izazove, kladeći se na američka polja škriljaca, cjevovode, globalnu preradu i proizvodnu plastike, a imao je i izvrsno otkriće kod Gvajane, polje s osko osam milijardi barela nafte što je dovoljno za šest godina proizvodnje po trenutnoj stopi. 

Ugrožene investicije

Nagli pad potražnje i cijena nafte uništio je Exxonov plan da troši minimalno 30 mlrd. USD godišnje do 2025. na oživaljavanje proizvodnje i zarade preradom nafte, kemikalijama te glavnoj ulozi u eksploataciji američkih naftnih škriljaca, kao i u izvozu LNG-a, a riječ je o svim tržištima koja su tada izgledala obećavajuće. Sada će uslijediti veći rezovi - moguće čak i do 10% zaposlenih na američkom teritoriju, a ugrožene su i odlične mirovine koje su zaposlenici zaradili nakon prosječno 30 godina u tvrtki. 

Na Reutersov upit Exxon je odbio razgovor s izvršnim direktorom, a glasnogovornik je poručio da će detalji smanjenja troškova biti objavljeni početkom sljedeće godine.  "I dalje smo predani našim prioritetima raspodjele kapitala - ulaganju u industrijski povoljne projekte, plaćanju pouzdane i rastuće dividende i održavanju jake bilance", rekao je glasnogovornik Casey Norton. Dodao je da revizija projekata ide za tim da se maksimizira učinkovitost i postignu dodatne uštede kako bi se ojačala kompanija.