Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je jučer u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku. Ministri energetike Europske unije sastali su se kako bi razgovarali o tri važne teme koje se odnose na pronalaženje brzog i učinkovitog rješenja energetske krize

Razmijenili su mišljenja i načelno se usuglasili oko sadržaja Uredbe Vijeća o jačanju solidarnosti koja se temelji na boljoj koordinaciji kupnje plina, prekograničnim razmjenama tog energenta i pouzdanim referentnim vrijednostima cijena te Uredbe Vijeća o utvrđivanju privremenog okvira za ubrzavanje iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora. 

Cilj navedenih prijedloga je utvrditi privremena pravila o zajedničkoj kupnji i agregiranju potražnje, pouzdanim referentnim vrijednostima za LNG, upravljanju volatilnosti cijena i prekograničnim mjerama solidarnosti, a i ubrzati pojednostavljenje postupaka izdavanja dozvola za projekte u području energije iz obnovljivih izvora, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR).

 

Potrebne prilagodbe 

Češko predsjedništvo planira da se politički dogovor za dvije navedene Uredbe postigne na idućem izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku koji se održava 13. prosinca, zajedno uz dogovor o Prijedlogu Uredbe Vijeća o mehanizmu za tržišne korekcije, koji je Europska komisija jučer predstavila ministrima. 

Ministar Filipović istaknuo je kako će zajednička platforma biti izuzetno važna i da je solidarnost u vremenima krize ključna. 

"Hrvatska podržava solidarnost između članica te će u narednom razdoblju potpisati ugovor o solidarnosti sa Slovenijom. Sva tri prijedloga su iznimno važna, ali s obzirom na njihovu međusobnu povezanost, potrebno je uložiti dodatan napor kako bi se napravile potrebne prilagodbe. Spremni smo konstruktivno raditi na daljnjem usklađivanju i poboljšanju prijedloga", naglasio je.