Finska elektroenergetska tvrtka Fortum pristala je na cijenu za preuzimanje njemačke elektroenergetske tvrtke Uniper od ukupno 2,3 mlrd. eura. Time će se Fortumov udio u Uniperu povećati na 70,5%. Naime, finska tvrtka je još od 2017. godine bila vlasnik 49,9% udjela u vlasništvu nad Uniperom i od tada želi povećati taj udio, čemu se uprava njemačke tvrtke do sada uspješno odupirala. 

Sam Uniper nastao je pak izdvajanjem poslovanja s termoelektranama na plin i ugljen i nuklearnim elektranama u Europi iz njemačkog energetskog diva E.ON.


Još se čekaju sva odobrenja

Cijeli postupak još moraju odobriti nadležna tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u Rusiji i SAD-u, za što se očekuje da bi moglo biti dovršeno do kraja prvog tromjesečja 2020. godine. Istodobno, takvo odobrenje neće biti potrebno od europskih tijela jer je već ishođeno 2018. godine.


Radna mjesta neće biti ugrožena 

Isto tako, objavljeno je da će biti zaštićeni interesi Uniperovih zaposlenika pa neće biti nikakvog smanjenja njihovog broja niti će doći do premještanja sjedišta tvrtke iz Düsseldorfa. Naime, nedavno se britanski sindikat usprotivio preuzimanju smatrajući da će time biti ugroženo 1000 radnih mjesta u Uniperovoj britanskoj podružnici, objavio je američki energetski portal 'Power Engineering International'.