Proizvodnja električne energije iz obnovljivaca jedini je glavni izvor energije koji je nastavio rasti ove godine, konstatira Međunarodna agencija za energiju (IEA). Proizvodnja struje iz energije Sunca povećat će opskrbu iz obnovljivih izvora u idućih 10 godina, a zeleni izvori u cjelini činit će 80% rasta globalne proizvodnje, procijenila je u utorak IEA. Prema središnjem scenariju koji odražava već najavljene namjere i ciljeve, obnovljivi izvori energije preteći će do 2025. ugljen kao primarni izvor električne energije, procjenjuje IEA u godišnjem izvješću. 

Rast fotonapona i vjetra

Do 2030. udio solarnih fotonaponskih sustava (PV) i vjetra u globalnoj proizvodnji porast će na gotovo 30 posto, s osam posto u 2019., pri čemu će solarni PV kapaciteti godišnje u prosjeku rasti 12%. "Smatram da će Sunčeva energija postati nova kraljica na svjetskim tržištima električne energije", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. "Prema današnjim regulatornim postavkama, na dobrom je putu da nakon 2022. iz godine u godinu niže rekorde u upotrebi", dodao je. 

Razvoj tehnologije i mehanizmi potpore smanjuju troškove financiranja velikih solarnih PV projekata, a time posredno i ukupne troškove proizvodnje, objavila je IEA, dodajući da je u većini zemalja solarni PV sada jeftiniji od novih elektrana na ugljen ili plin. 

Rast emisija

Unatoč povećanju udjela energije sunca i vjetra, IEA predviđa da će emisije ugljičnog dioksida porasti u 2021. godini, nakon pada za 2,4 gigatona (Gt) u 2020. Razinu iz 2019. godine dosegnut će 2027. godine, te porasti do u 2030. na 36 Gt, procjenjuju. Upozoravaju da u mnogim slučajevima i dalje postoje razlike između dugoročnih ambicija i konkretnih kratkoročnih planova smanjenja emisija. 

Integriranje nove energije vjetra i sunca ovisit će o odgovarajućim ulaganjima u sve dijelove sustava, uključujući distribucijske mreže, napominje agencija. Upravo bi elektroenergetske mreže mogle biti slaba karika u tom procesu zbog nedovoljno visokih prihoda potencijalno povezanih s potražnjom slabijom no što se očekivalo, neplaćanja računa ili narušavanja financija komunalnih poduzeća u gospodarstvima u razvoju, upozorila je IEA.