Francuska će ove zime dopustiti da posljednje dvije operativne elektrane na ugljen proizvode veću količinu električne energije, kako bi se spriječila opasnost od nestašice, koja je posljedica zatvaranja nekih nuklearnih elektrana. Desetak francuskih nuklearki radi održavanja je trenutno van pogon, tako da flota radi sa 78% proizvodnih kapaciteta. 

Prema vladinoj uredbi koja će biti donesena do kraja mjeseca, elektrane na ugljen vjerojatno će biti povećane na 1000 sati rada do 28. veljače – za razliku od 700 sati dopuštenih tijekom cijele godine. Francusko Ministarstvo energetske tranzicije za AFP je reklo da odluka neće utjecati na planove za zatvaranje te dvije termoelektrane, TE Cordemais i TE Saint Avold, blizu granice s Njemačkom. Jedna od njih od ožujka će biti skinuta s mreže, dok će druga s radom nastaviti do 2024. 

Obično ugljen ne pokriva više od 2% energetskih potreba Francuske, daleko iza nuklearne energije, koja osigurava 70% električne energije. Njemački mediji brzo su ukazali na paradoks situacije, koja dolazi usred sukoba između Berlina i Pariza oko njihove energetske politike. Iako se Njemačka još uvijek uvelike oslanja na ugljen, postupno ukida i ugljen i nuklearnu energiju – potonju do kraja 2022. – s općom namjerom da se oslanja na obnovljive izvore energije za 80% svoje buduće električne energije, javlja RFI.