Francuska će iduće godine ograničiti povećanje cijena struje i plina za kućanstva na 15%, rekla je u srijedu premijerka Elisabeth Borne, kako bi potrošačima ublažila bol najgore energetske krize u Europi u desetljećima. Ograničenja će koštati državu 16 milijardi eura te će spriječiti da se računi kućanstava više nego udvostruče. 

Država će ustrajati i s potporama za najsiromašnije, s čekom do 200 eura za 12 milijuna kućanstava. Borne je rekla da će nova gornja granica cijena plina stupiti na snagu u siječnju, dok će nova gornja granica za električnu energiju uslijediti mjesec dana kasnije. 

Francuska je već potrošila milijarde eura na mjere za ublažavanje inflatornog utjecaja skoka cijena energije na tržištu. Ograničila je povećanje reguliranih cijena električne energije ove godine na 4% i prisilio državnu elektroprivredu EDF da proda više električne energije konkurentima znatno ispod tržišnih cijena. Također je zamrznula regulirane cijene plina za stambene objekte na razini iz listopada 2021. 

Kućanstva koja se griju na plin u prosjeku će plaćati 25 eura više svaki mjesec umjesto dodatnih 200 eura bez ograničenja cijena 2023. godine, predviđa vlada, javlja Reuters.