Francuska je vlada tijekom prošlog vikenda najavila da će potrošiti 8,4 milijarde eura kako bi pomogla tvrtkama da lakše plate račune za električnu energiju, te da budu konkurentne njemačkim tvrtkama, objavio je francuski ministar financija Bruno La Maire. Ta suma pokriva troškove u ovoj i idućoj godini, a Francuska je do sada za pomoć kućanstvima osigurala 45 milijardi eura.

Ta će zemlja smanjiti poseban porez na električnu energiju na minimum koji dopuštaju EU pravila te će omogućiti tvrtkama da dođu do jeftine električne energije proizvedene u nuklearnim elektranam. Koristi će imati i malo poduzetništvo i to kroz ograničenje cijene koje se već primjenjuje na kućanstva. 

La Maire je rekao da će se Francuska pobrinuti da se EU pravila o tržišnom natjecanju primjenjuju na sve tvrtke, neovisno jeruli talijnske, francuske ili njemačke. Naime, Njemačka je pripremila 200 milijardi eura kako bi zaštitila kompanije i građane od visokih cijena energije, što je izazvalo salvu kritika EU članica koje si ne mogu priuštiti takve proračunske dotacije koje iskrivljuju tržišno natjecanje, pišu francuski mediji.