Potaknuta velikim rastom cijene energije Francuska vlada razmatra povećanje opsega primatelja takozvanog energetskih vaučera, kao načina borbe protiv energetskog siromaštva, objavio je glasnogovornik Gabriel Attal, ne navodeći detalje. Energetske vaučere trenutno koristi blizu 5,5 milijuna francuskih kućanstava, a moguće je da će jednokratni vaučer na 100 eura dobiti 5,8 milijuna kućanstava, objavio je Reuters. 

Kućanstva u Europi suočavaju se s mnogo većim zimskim računima za energiju zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena električne energije i plina, a skupine potrošača upozorile su da bi najugroženiji u regiji mogli biti pogođeni energetskim siromaštvom ove zime. 

Spot cijene plina na nizozemskom TTF-u dosegle su u četvrtak rekordni nivo od 70 eura/MWh da bi zatim danas pale na 61 eura/MWh. Prošli tjedan ruski predsjednik Putin rekao je da će europski kupci Gazproma, koji imaju ugovore za kupovinu plina vezane za cijenu nafte ove zime profitirati jer su cijene nafte manje volatilne. U Kremlju drže da će početak rada plinovoda Sjeverni tok utjecati na ublažavanje ovako rapidnog rasta cijena plina.