Francuski TotalEnergies potpisao je jučer sporazum vrijedan čak 27 milijardi USD s iračkom vladom o ulaganju u četiri problematična energetska projekta koje je ta zemlja već nekoliko godina nastojala implementirati. To uključuje zajednički projekt opskrbe morskom vodom, koji Irak pokušava gurati više od desetljeća. Total će razviti 7,5 milijuna b/d postrojenja za opskrbu desaliniziranom morskom vodom za injektiranje u naftna polja, što će biti od vitalnog značaja za održavanje i konačno proširenje proizvodnje na zrelim naftnim poljima u južnom Iraku. 

TotalEnergies također će povećati proizvodnju na naftnom polju Ratawi od 85.000 b/d u Basri, podizanjem kapaciteta za 150% na 210.000 b/d. Uz to će biti i centralno postrojenje za preradu prirodnog plina s pet naftnih polja u Basri: Ratawi, West Qurna 2, Majnoon, Luhais i Tuba. Očekuje se proizvodnja oko 12.000 b/d kondenzata i 3.000 t/d prirodnog plina. 

Posljednji dio dogovora obuhvaća fotonaponsku elektranu snage 1.000 MW za koju Irak kaže da će proizvoditi električnu energiju za manje od 45% troškova trenutnog proizvodnog kapaciteta. Prema početnom sporazumu koji je TotalEnergies potpisao s Irakom u ožujku, prva faza od 500 MW trebala bi biti na mreži za nešto više od godinu dana. Irak je rekao da predviđa dobit od 95 milijardi dolara od ulaganja tijekom trajanja ugovora, pod pretpostavkom cijene nafte od 50 USD/b. Argus javlja da su moguća kašnjenja u projektima. treba imati na umu da zemlja u listopadu očekuje izbore.