Najveća američka naftna tvrtka ExxonMobil treba 'do sada neviđenu razinu' investicija za novi razvoj, izjavio je čelnik tvrtke. Stoga će ExxonMobil u idućih pet godina u nove projekte investirati oko 190 mlrd. dolara. To je nužno radi ulaganja u nove tehnologije, od naftnih pijesaka u Kanadi, do ukapljenog prirodnog plina u Papui Novoj Gvineji, što će tvrtki dodati 1 mil. bbl/d ekvivalenta nafte u idućih pet godina. ExxonMobil je 2012. godine imao rezerve veće od 25 mlrd. bbl ekvivalenta nafte, a očekuje da će do 2017. povećavati proizvodnju nafte i plina za 4% godišnje, javlja novinska agencija UPI.
Ipak, tvrtka očekuje pad ukupne proizvodnje nafte i plina u 2013. godini za 1%, za što je razlog manja proizvodnja prirodnog plina.
Tvrtka je uoči godišnje skupštine objavila da očekuje rast proizvodnje nafte za 2%, dok bi proizvodnja prirodnog plina trebala biti manja za 5%. U 2012. godini je njezina proizvodnja nafte i plina pala za 6%.
U isto vrijeme, u Egiptu su oteti tamošnji direktor ExxonMobila i njegova supruga. No, nakon višesatnog zadržavanja i pregovora,  pušteni su neozlijeđeni. To je novi sigurnosni incident povezan sa stranim naftnim tvrtkama u arapskim zemljama, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.