U povodu obilježavanja 20. obljetnice postojanja i rada Energetskog instituta 'Hrvoje Požar' održan je tradicionalni godišnji susret s novinarima na kojem je ravnatelj dr. Goran Granić prezentirao rad Instituta u protekloj godini te upoznao prisutne s procesima u energetskom sektoru. Najveći broj spomenutih projekata odnosi se na međunarodno financirane (EU fondovi, EBRD-i, USAID, KfW, itd). Govoreći o plinskom gospodarstvu i plinu općenito, Granić je ocijenio da će budućnost plina kao energenta u Europi uvelike ovisiti i o modelu subvencioniranje obnovljivih izvora energije. Također, kao jedna od ideja Instituta je da se napusti dosadašnji sustav i uvede porez na emisiju ugljičnog diokisida te financiranje OIE u fazi investicije, a ne kroz cijenu energije dobivene iz tih izvora.

Na pitanje novinara kako gleda na trenutnu situaciju na tržištu električne energije, HEP i nove igrače na tržištu, Granić je rekao kako je za građane i kupce dobro da postoji konkurencija i izbor. To je, rekao je Granić, dobro i za HEP jer su počeli drugačije razmišljati i mijenjati svoju filozofiju prema kupcu.
Također, dodao je kako je Hrvatskoj nužna nova strateška energetska politika o čemu u Institutu govore već dvije godine. "Prošlo je dvadeset godina od početka rada Energetskog instituta 'Hrvoje Požar'. Ideja je bila vrlo jednostavna i jasna, imati nacionalnu znanstvenu instituciju za energetsko planiranje i analize, temeljenu na tradiciji i ostavštini prof. Hrvoja Požara. Danas, nakon 20 godina, mi smo i dalje prisutni u energetskom životu Hrvatske, mnogim zemljama regije i šire te na svim kontinentima. Nastojimo našim radom i znanjem pomoći u kreiranju energetske politike, organizaciji i reformama. Koliko smo u tome uspješni o tome mogu reći oni koji i dalje traže naše usluge. Sama činjenica da nam iznova povjeravaju projekte je najbolja potvrda da u nas imaju povjerenja. Vjerujem da s dostojanstvom nosimo ime Hrvoje Požar i da smo nastavili visoku razinu istraživačkog rada koju je prof. Požar postavio kao temelj tijekom svoga života. Hvala svima koji nas pratite ovih 20 godina i hvala svim suradnicima na njihovom predanom radu.", izjavio je Granić.