Hrvatska elektroprivreda (HEP) se prije nekoliko dana prijavila na međunarodni natječaj za gradnju nekoliko velikih elektrana u Bosni i Hercegovini objavio je predsjednik Uprave HEP-a mr. sc. Ivan MRAVAK, dipl. ing. na kongresu CIGRE-a (Međunarodne organizacije za velike elektroenergetske sustave) - izvještava 'Vjesnik'. 
HEP se prijavio za gradnju termoelektrana Kongora s dva bloka od po 275 megavata, termoelektrane Bugojno snage 500 megavata, novog bloka termoelektrane Tuzla snage oko 400 megavata te hidroelektrane Vrilo snage 40 megavata. 
Također, najavljeno je i potpisivanje pisma namjere 17. listopada s Mađarima o gradnji velikog 400-kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo-Pecs. 'Vjesnik' navodi kako HEP planira i gradnju 400-kilovoltnog pomorskog kabela ispod Jadrana od hrvatske trafostanice Konjsko kod Splita do talijanske obale. Čelnici HEP-a upozorili su i na sve veću potrošnju struje u Hrvatskoj. Tako iz HEP-a upozoravaju kako ove zime očekuju opterećenje elektroenergetskog sustava od čak 3200 megavata pa bi, ako iz sustava ispadne neka veća elektrana, možda mogli nastati problemi u opskrbi. Upravo zato HEP u idućih deset godina planira sagraditi nove termoelektrane na plin i ugljen u Zagrebu, Osijeku, Sisku i Plominu te hidroelektranu Lešće ukupne snage 1150 megavata, najavio je predsjednik Uprave HEP-a. No, problema bi moglo biti s osiguravanjem plina za termoelektrane u Sisku i Osijeku, jer Rusi tvrde da Hrvatskoj ne mogu isporučiti dodatne količine prije 2012. godine. Zato su aktualizirani pregovori sa Srbijom koja koristi samo dio svojih zakupljenih transportnih kapaciteta za dopremu ruskog plina. Dodajmo ovome kako je dogovoreno da se važan skup CIGRE-a održi u travnju 2007. u Zagrebu.