Agencija Standard & Poor's povećala je dugoročni kreditni rejting HEP-a s ocjene BB na BB+ uz stabilnu prognozu kretanja. Kako se ističe, zbog metodologije i kriterija koje S&P koristi pri ocjenjivanju HEP-a, povećanje je uslijedilo nakon rasta ocjene rejtinga za  Hrvatsku, što je treći pozitivni pomak u S&P-ovoj ocjeni rejtinga države, nakon što je u ožujku 2018. godine povećan na BB+, a u  rujnu je prognoza kretanja rejtinga promijenjena sa stabilne na pozitivnu. 

Uz to, u izvješću S&P-a koje je objavljeno 26.3.2019. godine, navodi se kako se smatra da država ima, u slučaju potrebe, povećanu mogućnost potpore HEP-u i da stabilna prognoza HEP-ove ocjene odražava mišljenje kako će samostalni rezultati tvrtke biti solidni. Također se navodi da bi, sukladno sadašnjoj ocjeni, u slučaju dodatnog povećanja ocjene kreditnog rejtinga za cijelu Hrvatsku vjerojatno bila povećana i ocjena rejtinga HEP-a.


"Iznimno smo zadovoljni povećanjem ocjene dugoročnog kreditnog rejtinga HEP-a od strane agencije Standard & Poor's. Ocjena je, između ostalog, potvrda našeg aktivnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem HEP grupe. Odlučni smo nastaviti s poslovnim aktivnostima usmjerenima kako na daljnje jačanje samostalne ocjene kreditnog rejtinga tako i na jačanje tržišnog položaja i realizaciju ambicioznih ciljeva obnovljivog scenarija razvoja," komentirao je novu ocjenu predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, dipl. iur., a objavio je tvrtkin Sektor za korporativne komunikacije.