HEP je izvijestio kako HEP Operator distribucijskog sustava ulaže više od 500 mil. kuna kako bi omogućio sigurniju opskrbu potrošača električne energije na jadranskom priobalju.
Tako je na području DP Elektroistra završen projekt prelaska pogona Pazin na 20 kV mrežu, u vrijednosti gotovo 35 mil. kuna, dok je oko 20 mil. kuna uloženo u zamjenu dotrajale opreme i smanjenje gubitaka i još 20 mil. kuna u opremanje, uređenje i sanaciju obračunskih mjernih mjesta i zamjenu dotrajalih kabela. Na području DP Elektroprimorje u četvrtu fazu ulazi višegodišnji Program Rijeka, vrijedan više od 150 mil. kuna. Tako je, uz ulaganja 3 mil. kuna, izgrađen podmorski kabel Mali Lošinj - Ilovik, čime su stvoreni uvjeti da cresko-lošinjsko otočje prijeđe na 20 kV napon. Uz to, pri rekonstrukciji niskonaponske mreže na cijelom tom distribucijskom području Elektroprimorja svuda su ugrađeni izolirani vodiči. Sveukupno, ulaganja na području Elektroprimorja u elektroenergetsku mrežu u 2016. godini iznose 100 mil. kuna.
Na području podvelebitskog primorja, koje pokriva DP Elektrolika, u 2015. i 2016. godini uloženo je gotovo 40 mil. kuna u poboljšanje kvalitete opskrbe. Uz to, rekonstruirane su trafostanice Biluća i Novalja u vrijednosti gotovo 13 mill. kuna. Nešto južnije, DP Elektra Zadar tijekom 2016. godine ulaže gotovo 60 mil. kuna, čime je izgrađeno više novih i rekonstruirano nekoliko postojećih trafostanica, a položeni su i brojni novi 20 (10) kV kabeli na području Paga, Nina, Ugljana, Pašmana, Biograda, Pakoštana i Zadra. Uz to, uskoro greće gradnja TS Zadar Istok iznad luke Gaženica. S druge strane na području DP Elektra Šibenik je u pripremu ovogodišnje turističke sezone uloženo gotovo 17 mil. kuna. Pri tome su provedene pripreme kako bi se posvuda omogućio prijelaz mreže na naponsku razinu 20 kV, što obuhvaća i gradnju tri nove 110 kV trafostanice.
Na području DP Elektrodalmacija ulaže se gotovo 36 mil. kuna, što obuhvaća izgradnju više novih i rekonstrukciju nekoliko postojećih trafostanica i zamjenu kabela na području Trogira te na Braču, Čiovu i Hvaru. Uz to, još se planiraju ulaganja u iznosu 40 mil. kuna za osiguravanje neometane opskrbe električnom energijom tijekom turističke sezone. Konačno, na području DP Elektrojug, u suradnji s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava, još od 2010. godine ostvaruje se Program Dubrovnik u ukupnoj vrijednosti čak 500 mil. kuna, što između ostalog obuhvaća gradnju više novih trafostanica (npr. TS Plat i Srđ na 110 kV).