HEP kao dominantan opskrbljivač strujom do sada je izgubio oko 10% ukupnog tržišta, rečeno je na Energy Market Forumu, na kojem se dogodio i vatreni verbalni okršaj konkurencije i HEP Opskbe. Ukupno je oko 130.000 kućanstva promijenilo opskrbljivača, kazuju HERA-ini podaci. Najveći konkurenti su Gen-I i RWE Energija, koja je zaključila oko 86.000 ugovora s tarifnim kupcima. Damir Karavidović iz HEP Opskrbe prozvao je tu njemačku tvrtku da je više od 21.000 ugovora zaključeno obmanom kupaca koji se javljaju HEP-u, na što su iz RWE Energije rekli da su svjesni određenih manjkavosti u svom prodajnom kanalu i da provjeravaju ugovore. 
Predrag Šeatović, direktor GEN-i Hrvatska prozvao je HEP Opskrbu za 'predatorske cijene' na javnim nabavkama. "Cijene s kojima ide HEP Opskrba na natječajima evidentno su ispod onih koje tržišni opskrbljivač može postići na tržištu, a HEP si to može priuštiti. Nekad ni njih ne zanima što će se dogoditi s njihovim poslovnim rezultatima, a posljedica je da bi se zbog toga moglo zatvoriti tržište", rekao je Šeatović. S time se složio i Zoran Miliša, direktor RWE Energije, kazavši da bivši monopolist istiskuje konkurenciju, što je dugoročno izgubljena bitka jer su oni i dalje spremni raditi s minusima. Karavidović je na to odvratio da ne treba sumnjati u prikaz poslovanja u njihovim knjigama jer su sve djelatnosti precizno knjigovodstveno odvojene. Direktorica te tvrtke Tina Jakaša dodala je da na velikim nabavama od prvog konkurenta bolji 3%, a njihove prodajne cijene daleko su iznad futuresa na burzama električne energije. "HEP Opskba je 2013. dobila tri četvrtine ukupnih vrijednosti nabavki i to na fer način, što ne odgovara konkurenciji. Mi svoje cijene dostavljamo HERA-i za potrebe metodologije, a naša prodajna cijena za rujan je iznad cijene futuresa za iduću godinu", rekla je Jakaša. Šeatović se ipak nije dao smesti već je odvratio da HEP kao pretežiti sudionik na tržištu ne nudi svim kupcima određene kategorije iste cijene, već daje popuste od 10% do 27%. Na to je Jakaša odvatila da javno poziva AZTN da se uvjeri da HEP Opskrba u ponudama primjenjuje transparentnu metodologiju i obračunski sustav. 
Lahorko Wagmann iz HERA-a s tim mogućim nepravilnostima nije upoznat jer je riječ o komercijalnim ugovorima, a kada je riječ o nedostajućim propisima i podzakonskim aktima odvratio je da bi do kraja godine trebala biti donesena pravila o promjeni opskrbljivača. Za nedonošenje nekoliko propisa odgovornost je na HOPS-u, MINGO-u i HROTE-u koji kasne sa svojim obavezama, što stvara podosta problema "alternativcima". HEP-ova konkurencija i dalje je kronično nezadovoljna visokom cijenom struje iz obnovljivih izvora energije koju su dužni otkupljivati, kao i obračunom energije uravnoteženja, manjkom mjernih podataka i činjenicom da još nema jedinstvenog računa. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak govoreći na Energy Market Forumu komentirao je da su se distributeri naftnih derivata zaigrali te da su marže previsoke s obzirom na trenutne cijene nafte. "Ako to uhvati maha više nego što je to dobro za konkurentnost, reagirat ćemo. Treba paziti da nema dogovora među trgovcima", kazao je Vrdoljak. Ministar je rekao da je projekt gradnje LNG terminala na Krku s današnjim cijenama plina neisplativ, te da "nema tvrtke koja bi ulazila u taj posao a da iz njega očekuje ostvariti dobit". Ponovio je da Hrvatskoj LNG ne treba jer plina joj ne manjka i neće joj manjkati, a država će stoga do kraja studenog istražiti interes za zakupom kapaciteta terminala od strane okolnih država. Na konferenciji je govorio i predstavnik Marubenija, koji bi mogao graditi TE Plomin C, a skup je obilježio vizualno atraktivan prosvjed Greenpeacea protiv gradnje elektrane na ugljen. Na panelu o plinu iznesen je podatak da je HROTE od 1. travnja ove godine zabilježio promjene opskbljivača na 400 obračunskih mjesta, a do kraja godine očekuju oko 1.000 promjena.