U skladu sa zaključkom Vlade, Skupština HEP-a jučer je donijela odluku o otpisu potraživanja za energiju kupaca na potresom pogođenim područjima. Odluku će, priopćeno je iz HEP-a, operativno provesti društva HEP grupe. 

HEP će krajnjim kupcima kategorije kućanstvo na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, čiji su objekti pretrpjeli štetu, kao posljedicu serije potresa od 28. prosinca 2020., otpisati sva potraživanja vezana za isporučenu energiju te druga potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine. 

Popis kupaca HEP će utvrditi na temelju podataka o oštećenim objektima koje će dobiti od Stožera civilne zaštite RH, navodi se u priopćenju.


Naknada za distribuciju 

Za navedene objekte otpisat će se potraživanja u vezi s premještanjem priključaka na elektroenergetsku mrežu zamjenskih objekata na privremeni smještaj (kontejner, mobilna ili kamp kućica, pomoćni objekt na istoj lokaciji), uključujući izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta, izvijestila je Hina.  

Krajnjim kupcima kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač HEP Elektra ili HEP Opskrba otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a kupcima čiji je opskrbljivač netko drugo društvo izvan HEP grupe, neće se naplatiti dio računa koji se odnosi na naknadu za distribuciju i prijenos električne energije, ističu iz HEP-a. 

I HEP Toplinarstvo će otpisati potraživanja navedenih kupaca kategorije kućanstvo za isporučenu toplinsku energiju u iznosu jedinstvenih računa, također za siječanj, veljaču i ožujak 2021., zaključuje se u priopćenju HEP-a.

 

Obnovljeni objekti 

Vlada je na jučerašnjoj sjednici zaključkom obvezala HEP da stanovnike na potresom stradalim područjima čiji su objekti oštećeni, oslobodi plaćanja struje za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja premještanja priključka s oštećenih objekata na privremene te kasnijeg premještanja na nove, odnosno obnovljene objekte. 

Uz napomenu kako Vlada može utjecati na postupanje HEP-a, koji je u državnom vlasništvu, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon sjednice je rekao kako se apelira i na druge opskrbljivače da i oni, ako je moguće, idu u smjeru otpisa potraživanja za električnu energiju na potresom pogođenim područjima. U vezi toga se čuo i s čelnim ljudima tih opskrbljivača, ali kaže kako će se vidjeti što će oni odlučiti "s obzirom na to da je riječ o podružnicama stranih firmi". 

Po podacima koje je iznio, na području Sisačko-moslavačke županije rade četiri opskrbljivača električnom energijom, uključujući i HEP, a na područjima pogođenih potresom njih tri.