Hrvatska elektroprivreda sutra će objaviti poziv za iskaz interesa za strateško partnerstvo za realizaciju druge faze Hidroenergetskog sustava (HES) Kosinj-Senj. Postojeći hidroenergetski sustav Senj u prosječnoj hidrološkoj godini proizvede 1,05 TWh, a realizacijom projekta proizvodnje električne energije povećat će se 30%. U HEP-u računaju da će HES Kosinj-Senj dijelom koristiti za pokrivanje vršnog opterećenja. 
Riječ je o projektu vrijednom oko 500 milijuna eura, čija realizacija bi trebala ići prema modelu DBOT (dizajn-gradnja-upravljanje-prijenos). U elektroprivredi kažu da bi omjer ulaganja bio 50:50, slično kao u projektu TE Plomin C, a po isteku perioda zajedničkog upravljanja projektom (koje vjerojatno neće biti kraće od 30 godina) cjelokupna infrastruktura prešla bi u vlasništvo HEP-a. 
HEP je trenutno u fazi ishođenja lokacijske dozvole, u smislu da već duže vrijeme radi na studiji utjecaja na okoliš, no usprkos ranijim najavama dovršetak licenciranja bio bi prepušten joint-venture tvrtki. Partnerstvo stoga podrazumijeva optimiziranje optimiranje tehničkog koncepta, ishođenje potrebnih dozvola i izgradnju u slučaju potvrde ekonomske isplativosti projekta. U HEP-u kažu da već imaju preferentno tehničko rješenje, koje neće biti imperativ, a utjecaj će tu svakako imati činjenica da je projekt dijelom u ekološkoj mreži Natura 2000. Iako EU još nije dovršila procjenu hrvatske ekološke mreže, što je preduvjet da se ona priključi europskoj ekološkoj mreži, u HEP-u ne vide prepreku realizaciji projekta u skladu sa zadanim ekološkim kriterijima. 
Od strateškog partnera očekuje se stručni doprinos izboru najboljeg projektnog rješenja, pristup najboljim tehnologijama i mjerama zaštite okoliša, te, ključno, preuzimanje dijela financijskog tereta. Poziv za iskaz interesa, odnosno pretkvalifikacijska faza, bit će otvorena do kraja godine, a iduće godine očekuje se uži izbor, obvezujuća ponuda, pregovori, te zaključno, potpis ugovora i osnivanje joint-venture tvrtke. U HEP-u kažu da su se na ovakav model gradnje planiranih energetskih objekata odlučili jer drže da je to optimalno s obzirom na financijsku snagu tvrtke i složene okolnosti biznisa u Europi. Kad je riječ o izboru strateškog partnera za gradnju TE Plomin C, u HEP-u kažu da će njihove preferencije biti jasne idući mjesec. "Zadovoljni smo stupnjem pripremljenosti projekta i samim postupkom evaluacije ponuda koje su vrlo detaljno složene", kaže predsjednik Uprave Tomislav Šerić. Završna investicijska odluka o TE Plomin C - ili odluka o odustajanju od nje - trebala bi biti donesena do kraja godine, ističe Šerić.