Za oko 123.000 kućanstava u šest gradova – Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Osijeku i Sisku – grijanje bi moglo poskupjeti i do 37%. Zahtjev je to koji je šef HEP Toplinarstva Robert Krklec uputio na adrese gradonačelnika. Ipak, gradski čelnici baš toliko poskupljenje čvrsto odbijaju. "Gradonačelnik Grada Zagreba ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje ovakvog prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog i gradonačelnik će to pravo iskoristiti kada prijedlog dobije", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svom priopćenju.
Da je poskupljenje neopravdano smatra i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. "To je još jedna pljačka naših sugrađana. Drugo bi bilo da je riječ o poskupljenju od 2, 3 ili 4%, ali ovoliki postotak je nerealan" poručuje osječki gradonačelnik. No, u HEP Toplinarstvu smatraju kako je poskupljenje od 37% itekako realno. "Činjenica je da smo mi zadnji put grijanje poskupili 1. siječnja 2009. godine, a u međuvremenu je poskupjelo gorivo, koje sudjeluje u ukupnoj strukturi troškova 75%, plin je poskupio više od 60%, a tekuće gorivo više od 40%. Samo lani je HEP Toplinarstvo ostvarilo gubitak od 320 milijuna kuna" nabraja Krklec. A ne pristanu li gradovi na poskupljenje, situacija će, kaže Večernjaku, biti jako loša. "Bit će problema i moguće je da negdje neće biti grijanja, sustav će kolabirati jer nećemo moći plaćati gorivo dobavljaču" zloslutno je poručio šef HEP Toplinarstva. 
O poskupljenju grijanja za 37% najprije se treba očitovati Hrvatska energetska regulatorna agencija, a nakon toga Gradska skupština ili gradska vijeća. Pristanu li na poskupljenje, to bi značilo da bi cijene grijanja u navedenih šest gradova narasle stotinjak kuna. "Nikakvo poskupljenje grijanja u Samoboru neće dobiti podršku gradske uprave. Ako je HEP Toplinarstvo u gubicima, pozivamo članove njihove uprave da odmah podnesu ostavke zbog nesposobnosti i nerada" rekao je Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora.