Brojne tvrtke šokirane su povećanjem cijene tehnološke pare za industriju od 120% koju je prošlog mjeseca zatražio HEP , a odobrila Hrvatska energetska regulatorna agencija. Tom odlukom cijena kWh tehnološke pare u Zagrebu je skočila sa 125,7 kuna na 288,26 kuna, što iznosi oko 120%, piše Jutarnji list.  Tvrtke tehnološku paru koriste za dvostruku namjenu - grijanje i tehnološke procese te tako visoki skok cijene predstavlja enormno povećanje izdvajanja za energente. Konkretno, kako piše Jutarnji, na godišnjoj će razini Zagrebačka pivovara umjesto dosadašnjih 4,7 milijuna kuna plaćati 10,8 milijuna za tehnološku paru, što je povećanje od enormnih 6,1 milijun kuna. Dukatu godišnje povećanje iznosi šest milijuna kuna, Saponiji 2,7 milijuna, ELKI 2,3 milijuna, Francku 1,1 miljun kuna itd. U nekoliko hrvatskih tvrtki za Jutarnji su izjavili da je riječ o još jednom nametu koji u konačnici mora utjecati na višu cijenu krajnjega proizvoda za potrošača. Dio tvrtki već radi i izračune i preispituje kako bi se prebacili na korištenje nekog drugog energenta. U Zagrebačkoj pivovari tvrde da tehnološku paru koriste za termičku obradu sladovine, pranje ambalaže i sterilizaciju u procesima vezanima uz proizvodnju piva, za centralno grijanje ureda i pogona te grijanje kaloriferima.
Povećanje cijene tehnološke pare diglo je na noge i Hrvatsku udrugu poslodavaca čiji je zamjenik glavnog direktora Bernard Jakelić prije nekoliko dana poslao potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću pismo u kojemu ga upozorava da je cijena tehnološke pare poskupjela u rasponu od 111 do 129, 32%., prenosi Jutarnji. Prema nekim najavama, danas bi se trebao održati jedan od sastanaka predstavnika HEP-a i nekoliko tvrtki,kao i predstavnika HUP-a na kojem bi se trebalo razgovarati o cijeloj situaciji  i što učiniti.
Kako pojašnjavaju u HEP Toplinarstvu, osnovni razlog zbog kojeg su podnijeli zahtjev za povećanje cijene tehnološke pare za kupce kategorije industrija i poslovni potrošači, a čiju je opravdanost potvrdila i HERA, porast je cijena energenata (plina i lož-ulja) koji se koriste u proizvodnji tehnološke pare. Prije stupanja na snagu novih cijena tehnološke pare, 13. prosinca 2012. godine, cijene se nisu mijenjale od 1. siječnja 2009., a u istom razdoblju kontinuirano su rasle cijene goriva potrebnog za proizvodnju pare. Primjerice, cijena prirodnog plina je od 2009. godine do danas porasla za više od 100%. Iz navedenog su razloga dosadašnje (stare) cijene tehnološke pare za kupce HEP Toplinarstva bile znatno niže od tržišnih cijena, stoji u odgovoru HEP-a. Također u prioćenju se navodi kako je porastom cijene tehnološke pare, odnos cijena toplinske energije korigiran, čime se uskladio trošak grijanja, neovisno o tome koriste li kupci za grijanje ogrjevnu toplinu ili tehnološku paru.