Presuda  Vrhovnog suda Ivi Sanaderu i prvom čovjeku MOL-a Zsoltu Hernadiju za šest odnosno dvije godine zatvora, završit će žalbama obje strane Ustavnom sudu. No, ako presudu protiv njega na ukinu Ustavni sud ili Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu, Zsolt Hernadi naći će se na Interpolovoj crvenoj tjeralici do 2031., kada nastupa zastara izvršenja zatvorske kazne, piše Jutarnji list. 
To bi značilo da Hernadi ne bi smio napuštati mađarski teritorij. No, pošto se cijeli slučaj razvlači već 12 godina i poznato je da je Hernadi (koji je već bio na Interpolovoj tjeralici) već napuštao teritorij Mađarske i nije bio uhićivan jer je tjeralica svojedobno misteriozno stavljena izvan snage, pitanje je što će to značiti  za osuđenika. Hernadi je u kaznenom postupku koji je pokrenut još 2011. a hrvatskim pravnim zahtjevima Mađarska nikad nije udovoljavala. 

Najdraži CEO

Sudac izvršenja, kada dobije presudu mora donijeti odluku o upućivanju u zatvor na odsluživanje kazne, no postoji mogućnost da će Hernadi, koji je za isto djelo suđen i oslobođen u Mađarskoj, tražiti služenje kazne u Mađarskoj. Hrvatska na to može i ne mora pristati. Ako Hrvatska odobri služenje kazne u Mađarskoj, tamošnji sud na osnovi presude može Hernadiju izreći istu ili manju, ali nikako veću zatvorsku kaznu. 

Valja znati da su mađarske vlasti odavno tvrdile da u interesu države ne mogu poduzeti ni jednu pravnu radnju, niti su mu htjeli uručiti sudske pozive i dokumentaciju. Stoga je teško vjerovati da će hrvatska presuda išta promijeniti u slučaju Hernadi, ali i u slučaju korupcije oko vlasništva nad INA-om. Premijer Plenković izjavio je danas da slučaj neće narušiti odnose s Mađarskom jer "nije samo INA bitna", iako će "Hrvatska štititi svoje interese".