Japanski Hitachi će vjerojatno izaći iz projekta gradnje nuklearne elektrane Wylfa u Walesu, u Velikoj Britaniji, objavile su japnske novine Mainichi, pozivajući se na neimenovani izvor. Glasnogovornik tvrtke na upit kaže da Hitachi ispituje različite opcije i da još ništa nije odlučeno. 

Tvrtka je u siječnju 2019. obustavila rad na projektu u Britaniji, vrijednom 20 milijardi funti, nakon što nije uspjela postići sporazum s britanskom vladom o pokretanju gradnje velikih nuklearnih elektrana. Sada su izgleda zaključili da je nemoguće ponovo pokrenuti posao. 

Vlada je lani pokrenula konzultaciju o potencijalnom novom financijskom modelu za nove nuklearke, koja nije naišla na oduševljenje investitora koji drže da bi država trebala ući dijelom u vlasništvo takvih projekata.

Britanska vlada je u problemu kada su u pitanju nove nuklearke - od ukupno osam razmatranih projekata tj. lokacija samo je NE Hinkley point C u tijeku gradnje. NE Wylfa, NE Oldbury i NE Moorside su odgođeni jer Hitachi i Toshiba nisu u mogućnosti osigurati financiranje. 

S druge strane EDF i kineski CNG predali su plansku dokumentaciju za NE Sizewell C u Suffolku, koja bi mogla proizvesti 7% potrebne energije za zemlju. Ta bi elektrana bila kopija NE Hinkley point C, što bi je učinilo jeftinijom od prvog projekta.