Inom upravlja nezakonito, uz potpunu dominaciju mađarskog MOL-a. Cjelokupne izvršne ovlasti u operativnom vođenju tvrtke drži predsjednik uprave Zoltan Aldott, svaka važnija odluka donosi se tek nakon konzultacija s MOL-ovom centralom u Mađarskoj, a hrvatski članovi uprave, koji zastupaju hrvatsku Vladu kao vlasnika 44% dionica kompanije, o većini tih odluka nisu ni obaviješteni. To je sukus hitnog zahtjeva za održavanje sjednice uprave Ine, koje su prošlog tjedna podnijeli njezini hrvatski članovi – Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer.

Oni traže da se na toj sjednici raspravlja o njihovu prijedlogu usklađivanja upravljačke strukture kompanije s važećom hrvatskom zakonskom procedurom, a ta inicijativa obrazložena je opsežnim materijalom, s detaljnim opisom navodnih nelegalnosti u trenutačnom funkcioniranju kompanije te preciznim popisom zahtjeva kako da se stanje ispravi. Dalić, Krešić i Mayer zahtijevaju da se umjesto svaka tri tjedna sjednice uprave održavaju jednom tjedno te obuhvaćaju izvještaje o svim odlukama koje su izvršni direktori kompanije donijeli prošlog tjedna. Nadalje, sve odluke i dokumente izvršnih direktora koje je dosad potpisivao samostalno predsjednik uprave, trebala bi supotpisivati barem dva člana uprave, od kojih jedan hrvatski, a drugi predstavnik MOL-a. Ukinulo bi se pravo predsjednika uprave da samostalno odlučuje. 
Svi ti zahtjevi zapravo imaju isti cilj, a to je povećanje hrvatskog utjecaja i smanjenje autonomne kontrole MOL-a u upravljanju Inom pa se akcija hrvatskih članova uprave može smatrati početkom nove runde okršaja o podjeli upravljačkih prava između dvaju velikih dioničara kompanije. Te nesuglasice traju godinama, no unatoč opetovanim zahtjevima predstavnika hrvatske Vlade u Nadzornom odboru i upravi kompanije dosad nije postignuto rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. 
Kako su pojedini ministri više puta najavljivali da bi na jesen trebali početi dugoočekivani pregovori s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora, taj zahtjev može se smatrati neformalnim početkom tog procesa. Iako u Vladi formalno ne žele komentirati cijeli slučaj, teško je vjerovati da bi članovi uprave takav potez povukli bez konzultacije s Vladom, koja ih je tamo, uostalom, i imenovala. Također, potvrdom teze kako je riječ o koordiniranoj akciji, može se smatrati i sama opsežnost teksta, na kojem je navodno mjesec dana radila skupina stručnjaka, a s njim su bili upoznati i pojedini visoki dužnosnici SDP-a te Ured predsjednika Republike. Iz Ine nisu željeli komentirati zahtjev uz napomenu kako je kompanija još prošle godine uskladila sve svoje interne dokumente i akte te je zato i odblokirano trgovanje dionicom tvrtke na burzi. Neslužbeno se, pak, iz tvrtke može čuti kako bi bilo bolje za Inu da se njezini čelnici koncentriraju na poslovne izazove nego da se bave time tko ima pravo odobravati troškove za ručak izvršnih direktora.