Ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Tomislav Ćorić potpisali su zajedno sa svojim kolegama iz još devet zemalja članica EU-a izjavu kojom se zauzimaju za ravnopravno uključivanje nuklearne energije i tehnologija kao alata za energetsku tranziciju. Izjavu su uz Hrvatsku potpisale Francuska, Slovenija, Bugarska, Češka, Finska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Rumunjska. 

Države traže da same izabiru niskougljične tehnologije u energetskom miksu, a sve tehnologije, pa tako i nuklearna trebale bi se razmatrati na ravnopravnoj osnovi, stoji u deklaraciji, koja kaže da ne postoje znanstveni dokazi da je nuklearna energija sigurno i ne manje klimatski prihvatljiva od bilo kojeg energetskog izvora uključenog u zelenu taksonomiju kojom se definira što je klimatski prihvatljivo ulaganje iz EU sredstava. 

EU je donijela zelenu taksonomiju u travnju i objavila je nedavno prvi set pravila prema njoj, no izostavljeni su nuklearna energija i prirodni plin, koji će biti posebno obrađeni u narednim mjesecima. Riječ je o lobističkoj priči koja se sada intenzivira pa je sada vidljivo da Njemačka lobira za plin, ali se protivi nuklearnoj energiji, koju zagovaraju druge, politički slabije zemlje. 

Nuklearna energija je dio rješenja

 "Nuklearna energija mora biti dio rješenja. Iako obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu u našoj energetskoj tranziciji, potrebni su nam i drugi izvori energije bez emisija kako bismo zadovoljili naše potrebe, na dostatnoj i konstantnoj razini. Nuklearna energija je nužna. Ona već čini polovinu europske proizvodnje električne energije bez ugljika, piše u izjavi. Dodaje se da je »nuklearna energija ključan, dostupan, stabilan i neovisan izvor energije« i to prije svega zbog toga jer »sprječava da europski potrošači budu izloženi nestabilnosti cijena, s obzirom na to da se trenutačno suočavamo s visokim cijenama plina«, stoji u tekstu deklaracije. 

Naglašava se da nuklearna energija je čist, siguran, neovisan i konkurentan niskougljični izvor energije. "Nuklearna energija prilika je za nas Europljane kako bismo nastavili razvijati snažnu industriju s dodanom vrijednošću, stvarati tisuće kvalificiranih radnih mjesta, jačati naše vodstvo u zaštiti okoliša i osigurati stratešku autonomiju Europe i energetsku samodostatnost. Nemojmo propustiti takvu ključnu priliku", stoji u pismu.