U raspravama među državama članicama u Vijeću EU, koje treba usvojiti prijedlog Europske komisije o embargu na uvoz ruske nafte za šest mjeseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla uvoziti tzv. vakumsko plinsko ulje, neslužbeno doznaje Večernji list u Bruxellesu. 

VGO (Vacuum Gas Oil) vrsta je teškog dizela, derivat koji je nekim rafinerijama u Europi očito isplativije kupiti iz Rusije umjesto sirove nafte jer se iz VGO-a brže i lakše dobije dizel koji se onda prodaje na benzinskim crpkama. INA-ina rafinerija u Rijeci, koja je posljednji put radila u listopadu, a nedavno je ponovno pokrenula preradu, po pitanju sirove nafte nije izravno ovisna o Rusiji, ali očito je procijenjeno da se za vakuum plinsko ulje vrijedi diplomatski boriti u smislu traženja izuzeća uime Hrvatske, piše Večernji list.

I drugi u problemu

Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska također traže izuzeće, a neke među tim državama kažu da u roku nekoliko godina ne mogu svoje rafinerije prilagoditi preradi nafte koja nije ruskog podrijetla. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju EU je uvozila 2,2 milijuna barela dnevno sirove nafte iz Rusije i 1,2 milijuna barela dnevno naftnih prerađevina prije napada Rusije na Ukrajinu. 

Mnoge države naći će se u problemu, jer primjerice i Njemačka je 74% dizela uvozila iz Rusije, a ruska nafa čini petinu sve prerađene nafte u rafinerijama u EU. Rafinerija u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj snabdijevaju se iz naftovoda Družba, kojim je u veljači isporučivano cca 0,8 milijuna barela dnevno, no isporuke u normalnim mjesecima idu i do 1,5 mil. bl dnevno. Naći alternativnu dobavu, prvo količina a zatim i logistički, znatno će poskupiti naftne derivate na benzinskim postajama, što je značajan generator inflacije općenito.