Na međunarodnom sajmu industrije i industrijske automatizacije, metaloprerađivačkih i elektroproizvoda Hannover Messe 2019, koji se održava od 1. do 5. travnja u Hannoveru, svoje je proizvode u organizaciji HGK predstavilo 12 hrvatskih tvrtki. 
"Sajam je ključna manifestacija za predstavljanje hrvatske metaloprerađivačke i elektroindustrije međunarodnoj industrijskoj publici", rekla je voditeljica Odjela prerađivačke industrije HGK Gordana Ribarić. 
"Budući da izvozimo više od 95 posto svoje proizvodnje u Njemačku, SAD i Austriju, ključan nam je nastup na sajmu koji okuplja isporučitelje industrijske i procesne opreme", rekao je voditelj istraživanja i razvoja tvrtke EKO Međimurje Nino Križaj. 
Tvrtka Helb, inženjering poduzeće za energetsku infrastrukturu, na sajmu predstavlja AR headset, inovativni uređaj proširene stvarnosti koji omogućuje audio-vizualno povezivanje djelatnika na terenu i u uredu. "Ideja korištenja AR headseta proizašla je iz ograničenog broja stručnjaka sa specijaliziranim znanjima koji pomoću ove tehnologije mogu obavljati radove na daljinu", rekao je predstavnik tvrtke Helb Hrvoje Lovrić. 
Također, svoje proizvode na sajmu predstavljaju Dalekovod proizvodnja, Elka, Pro Integris, OMV Indoil, IMG, Hladni val, TTK, Klanjčić, Purić i Culmena


Industrijska inteligencija 

Sajam Hannover Messe je najznačajniji europski industrijski sajam međunarodnog karaktera koji pokriva područja industrijske automatizacije, robotike, digitalnih tvornica, interneta stvari, aditivne tehnologije, energetike, industrijskih proizvoda - podugovaranje, nanotehnologije, površinske zaštite te istraživanja i razvoja. Moto ovogodišnjeg sajma je Integrirana industrija – Industrijska inteligencija. 
U okviru sajma održava se više od 1400 različitih predavanja, seminara i okruglih stolova, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore. Na sajmu izlaže više od 6500 izlagača, a očekuje se da će ove godine sajam posjetiti preko 220 000 posjetitelja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Švedska.
Uz to, kako bi se hrvatskoj stručnoj javnosti što više približile novosti iz svijeta automatizacije, industrije 4.0 i novih tehnologija, hrvatska podružnica tvrtke Rittal za dvadesetak svojih poslovnih partnera organizira posjet sajmu.