Mađarska naftna i plinska skupina MOL pridružila se borbi protiv pandemije koronavirusa. Tako je dio proizvodnih pogona prenamijenjen kako bi se proizvodila tekućina za dezinfekciju, a potrebna dezinfekcijska sredstva već su dostupna na benzinskim postajama INA-e i Tifona u Hrvatskoj.


Proizvodnja maziva prenamijenjena u proizvodnju dezinfekcijskih sredstava

Proizvodnja sredstava pokrenuta je u Hrvatskoj (u količinama 50 000 l/d), Mađarskoj (50 000 l/d) i Slovačkoj (6000 - 8000 l/d). 

U Mađarskoj je proizvođač maziva MOL Lub prenamijeno proizvodne linije za pranje vjetrobranskog stakla u tvornici Almásfüzitő u samo tjedan dana. Pogon trenutačno radi 24 h/d, sedam dana u tjednu u tri smjene. Kemijske formule za dva nova proizvoda stvorene su na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a oni su ispitani i odobreni u rekordnom vremenu. Etanol za proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku dobavlja se iz Mađarske. Tvrtka je već isporučila prve proizvedene količine mađarskim državnim tijelima, bolnicama i komunalnim tvrtkama, a proizvodnja i otprema održavat će se kontinuirano. Istodobno, MOL Lub radi i na tome da te proizvode što prije ponudi u maloprodaji. Tako je sredstvo MOL Hygi za sada dostupno u plastičnim bocama od 2 l, a u Mađarskoj će uskoro započeti isporuke i manjih pakiranja.


Zaštita stiže i iz Hrvatske

S proizvodnjom sredstava za dezinfekciju MOL je započeo i u Slovačkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj proizvodnju nosi INA, a u Slovačkoj VURUP. U Hrvatskoj se proizvodi sredstvo Dezinol koji su razvili stručnjaci INA Maziva, a nedavno je dobilo odobrenje Ministarstva zdravstva. Već se koristi u vlastitim pogonima za zaštitu zaposlenika, a javnosti će biti dostupan u bocama od 0,6 l, izvijestio je MOL.