Novi rumunjski premijer Victor-Viorel PONTA je izjavio da će zatražiti strogi pregled državnih energetskih tvrtki Romgaz i Transgaz kako bi revizija utvrdila je li bilo financijskih nepravilnosti. Nova vlada je uvjerena da su državne energetske tvrtke do sada ilegalno financirale zahtjeve političkih stranaka na vlasti.
Istodobno je dosadašnji čelnik državne energetske tvrtke Electrica  podnio ostavku navodeći kao uzrok za taj čin nedostatak povjerenja novog ministra gospodarstva, trgovine i poslovanja Daniela CHIŢOIUA i osobnu neuključenost u politiku. Inače, ministar Chiţoiu je najavio da će smijeniti sve čelnike državnih energetskih tvrtki, javlja rumunjski portal 'Nine o'Clock'.
Isto tako, državna energetska tvrtka Hidroelectrica je uspjela urediti da se izmijene dosadašnji nepovoljni bilateralni ugovori s privatnim distributerima struje. Tako je u novim ugovorima prodajna cijena struje sklađena s tržišnim cijenama, umjesto da bude značajno niža za privatne distributere, a na štetu državne tvrtke.
Konačno, ministar Chiţoiu je objavio da će, unatoč tome što je ranije bilo najavljeno drugačije, nova vlada zadržati postojeće naftne rente neizmijenjenima do 2015. godine, javlja rumunjski dnevnik 'Ziarul Financiar'.