Nakon što će doživjeti svoj najveći pad u posljednjih nekoliko desetljeća, očekuje se da će globalna potražnja za električnom energijom tek skromno skočiti 2021. godine, smatra Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom prvom ikad objavljenom Electricity Market Reportu. Povijesni šok krize korona pandemije rezultirat će smanjenjem globalne potražnje za električnom energijom za 2%, zaključuje agencija. 

Velike promjene u Europi

Prognozira se da će potražnja za električnom energijom rasti za oko 3% u 2021. To će biti znatno slabije od oporavka potražnje za električnom energijom od više od 7% u 2010. godini, godinu nakon globalne financijske krize. U 2021. IEA očekuje da će rast voditi porast potrošnje u Kini, Indiji i drugim gospodarstvima u usponu. U Europi je potražnja za električnom energijom ove godine pala za četiri do pet posto. 

Obnovljivci, koji su 2019. zadovoljavali Europi 37% potreba, u ovoj godini bi trebali zadovoljiti čak 42%, dok je proizvodnja iz ugljena pala za 15%, a iz nuklearki 12%, što je najveći pad u proteklih 20 godina. Najmanji pad zabilježila je proizvodnja iz plina koja je s 771,3 TWh pala na 723 TWh. Najveći pad potražnje za električnom energijom zabilježile su redom Njemačka, Francuska, Britanija i Italija te Španjolska.

Kakva će biti 2021.

Predviđa se da će električna energija iz obnovljivih izvora poput hidroenergije, vjetra i sunca porasti za gotovo 7% u 2020. godini, istiskujući konvencionalne izvore energije. Predviđa se da će proizvodnja električne energije iz ugljena u 2020. globalno pasti za 5%, što je najveći rekordni pad. Proizvodnja nuklearne energije trebala bi pasti za oko 4%, a proizvodnja električne energije iz plina za 2%. To znači da bi se ukupne emisije CO2 iz proizvodnje električne energije trebale smanjiti za 5% u 2020. godini.

Pad potražnje, niže cijene goriva i porast proizvodnje obnovljivih izvora povukli su za sobom veleprodajne cijene električne energije u 2020. IEA-in indeks veleprodajnih cijena električne energije prati kretanje cijena u glavnim naprednim gospodarstvima te prikazuje prosječni pad cijena struje od 28% u 2020., za razliku od 12% u 2019, dok su cijene plina na spotu pale za  20 do 50%, ovisno o tržištu.

Predviđa se da će se rast proizvodnje obnovljive energije nastaviti 2021. godine s rastom većim od 6%, proširujući udio obnovljivih izvora u globalnom miksu električne energije za 1% na 29% u 2020. Predviđa se da će nuklearna energija sljedeće godine rasti za 2,5% godine zahvaljujući skokovima u Francuskoj i Japanu i novim pogonima koji dolaze na mrežu u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U 2021. proizvodnja iz ugljena trebala bi se povećati za 3%, a iz plina za 1%, što bi povećalo emisije iz energetskog sektora za 2%.