Globalna potražnja za električnom energijom snažno će se oporaviti ove i sljedeće godine, nakon što se lani smanjila za približno 1% u 2020. godini, stoji u novom Izvještaju o tržištu električne energije koji je izdala Međunarodna energetska agencija (IEA). Objavljeno u četvrtak, izvješće predviđa da će globalna potražnja za električnom energijom skočiti za gotovo 5% ove i 4% iduće godine dok se gospodarstva diljem svijeta oporavljaju od pandemije. Izvještaj naglašava da iako proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora "nastavlja snažno rasti" - ove godine trebati porasti za 8%, a 2022. za više od 6% - ipak ne može pratiti sve veću potražnju. 

IEA je rekla da se očekuje da će obnovljivi izvori moći osigurati samo oko polovice predviđenog rasta globalne potražnje u 2021. i 2022. godini. Na drugom kraju spektra, proizvodnja električne energije temeljena na fosilnim gorivima "trebala bi pokriti 45% dodatne potražnje 2021. i 40% 2022." Kada je riječ o emisijama ugljičnog dioksida iz elektroenergetskog sektora, IEA-in izvještaj predviđa rast od 3,5% ove godine i 2,5% 2022. godine. Gledajući ukupnu sliku, fosilna goriva ostaju dominantna kada je riječ o proizvodnji električne energije. 

Uvodi se indekst sigurnosti opskrbe električnom energijom


Prošle je godine ugljen bio odgovoran za 34% svjetske proizvodnje, dok je plin činio 25%, priopćila je IEA. Obnovljivi izvori i nuklearna energija zajedno čine 37% proizvodnje. Agencija očekuje rast proizvodnje iz ugljena od gotovo 5% ove godine i daljnjih 3% iduće, nakon pada od 4,6% 2020. a najveće brojke ikada očekuju se 2022., dok će proizvodnja iz plina ove godine rasti za 1%, a iduće gotovo 2%, dominantno u azijsko-pacifičkoj regiji. 

Veleprodajne cijene električne energije porasle su za 54% u prvoj polovini godine u osnosu na isti period lani, kada su na godišnjem nivou cijene pale 25% u odnosu na 2019. Ekstremni vremenski uvjeti zaprijetili su sigurnosti opskrbe  u mnogim regijama (npr. Teksaška zimska katastrofa u veljači) pa je IEA uvela novi mehanizam praćenja, indeks sigurnosti opskrbe električnom energijom koji prati ozbiljnost takvih incidenata i njihovo trajanje.