Globalni hype u smjeru obnovljivaca čini se donekle napuhan ako se u obzir uzmu najnovija istraživanja Oxfordskog sveučilišta koje je promatralo poslovanje i planove čak 3.000 elektroprivreda diljem svijeta, a objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature Energy. Prema istraživanju sa Sveučilišta u Oxfordu, samo jedna od 10 svjetskih elektroprivrednih tvrtki daje prednost ulaganju u obnovljivu energiju u odnosu na kapacitet elektrana na fosilna goriva. Elektroprivrede koje i ulažu u obnovljivce, ostaju usidrene u fosilnim izvorima, čime potkopavaju energetsku tranziciju.

Većina ulaže u fosilna goriva

Studija je utvrdila da je većina novca i dalje uložena u fosilna goriva, unatoč proklamiranju međunarodnih napora za smanjenje emisija stakleničkih plinova, a neki aktivno šire svoj portfelj elektrana na fosilne izvore. Od tvrtki kojima je prioritet rast obnovljive energije, 60% nije istovremeno zaustavilo širenje portfelja fosilnih goriva, a samo 15% tih tvrtki aktivno smanjuje kapacitet plina i ugljena. 

Izvještaj je otkrio da 10% poduzeća favorizira rast elektrana na plin. Tom grupacijom dominiraju američka poduzeća, željna iskorištavanja rezervi plina iz škriljevca u zemlji, a slijede ih Rusija i Njemačka. Samo 2% tvrtki aktivno povećava svoje energetske kapacitete na ugljen ispred obnovljivih izvora ili plina. Ovim klasterom dominiraju kineske tvrtke - koja su same čine više od 60% tvrtki usmjerenih na ugljen - a slijede Indija i Vijetnam. Izvještaj otkriva da je većina tvrtki kojima je prioritet obnovljiva energija grupirana u Europi. Mnogi najveći igrači u industriji ulažu u energiju s niskim udjelom ugljika i zelene tehnologije kako bi zamijenili svoje stare elektrane na fosilna goriva. 

Napuštena imovina?


"Iako ima nekoliko odličnih primjera elektroprivreda koje ulažu u obnovljivce, ova studija pokazuje da sveukupno energetski sektor vrlo sporo ili nikako ne čini prijelaz prema zelenim tehnologijama. Oni koji sada ulažu u fosilna goriva, osim što potkopavaju globalne napore protiv klimatskih promjena, ulaze u rizik da će te elektrane postati napuštena imovina, odnosno da će morati prestati s radom prije isteka životnog vijeka", komentirala je autorica izvještaja Galina Alova.