Uprava Ine raspravljala je jučer o prijedlozima tri hrvatska člana Uprave vezano za upravljanje tom kompanijom i upravljačku strukturu, no o tim se prijedlozima nije glasovalo jer ih treba doraditi, navodi se u priopćenju Ine. "Uprava Ine održala je sjednicu na kojoj se raspravljalo o prijedlozima dijela članova Uprave vezanima uz Ininu upravljačku strukturu. Prijedlozi su imali za cilj promjenu u odnosima između Uprave i izvrših direktora te u učestalosti održavanja sjednica Uprave. 
O prijedlogu se nije formalno glasovalo, s obzirom da je zaključeno da prijedlog treba dodatno razraditi", priopćeno je iz Ininog Sektora korporativnih komunikacija.  Kako piše Poslovni dnevnik, neslužbeno se u krugovima bliskim Ini može čuti ocjena kako hrvatski članovi Uprave, sa svojim zahtjevima da ih se ne marginalizira te da i oni sudjeluju u upravljanju kompanijom, nisu ni preglasani već ignorirani. Pozivajući se također na neke neslužbene informacije, HTV je objavio kako je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott burno reagirao na prijedloge i njihovu objavu u javnosti te kako je mađarska strana u jednom trenutku hrvatskim članovima čak zaprijetila kaznenim progonom.  
Podsjetimo, tri hrvatska člana Uprave - Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer zatražili su sjednicu Uprave kako bi se raspravljalo o prijedlogu usklađivanja internih dokumenata Ine i načina rada Uprave sa Zakonom o trgovačkim društvima, Statutom Ine i Poslovnikom o radu Uprave. Hrvatski članovi Uprave u prijedlogu upozoravaju da su svedeni na tijelo za izglasavanje odluka predsjednika Uprave koje donosi uz asistenciju izvršnih direktora i operativnu kontrolu MOL-a, a zamjeraju i kako je primjerice u nadležnosti izvršnih direktora donošenje važnih odluka vezanih uz nabavu nafte i sl. Zato traže da svi članovi Uprave stvarno preuzmu upravljanje i vođenje tvrtke, da se ovlasti predsjednika Uprave vrate u propisane zakonske okvire, da svim članovima Uprave budu dostupni materijali izvršnih direktora te da se sjednice Uprave redovito održavaju jednom tjedno.
Iz Ine se u priopćenju opširno referiraju i na "nedavne netočne izjave u medijima", te ističu kako Uprava u kolovozu prošle godine jednoglasno usvojila izmjene internih akata, nakon otklanjanja manjih neusklađenosti, a na znanje ih je primio i Nadzorni odbor na sjednici održanoj u rujnu 2011. "Usklađenost internih akata sa Zakonom o trgovačkim društvima potkrijepljena je i pravnim mišljenjem ugledne odvjetničke tvrtke. Uzevši u obzir gore navedeno, INA nema namjeru ponovno otvarati ovo pitanje. Kompanija je spremna poduzeti zakonske radnje protiv bilo koje privatne ili pravne osobe koja iznosi netočne navode te time nanosi štetu ugledu i poslovanju kompanije", navodi se u Ininom priopćenju. Navode također kako Uprava, kao i Glavna skupština, te Nadzorni odbor rade temeljem općih akata o korporativnom upravljanju usvojenim na Glavnoj skupštini i Nadzornom odboru 2009. Te su promjene bile odraz odredbi Ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine te njegovog prvog Dodatka usuglašenih između dvaju najvećih dioničara Ine, MOL-a i Vlade RH, ističe Ina u priopćenju i dodaje kako je za bilo kakve promjene upravljačke strukture potrebno suglasje dioničara kompanije. 
U priopćenju se također ističe kako je dogovorenom upravljačkom strukturom, Uprava uspostavljena kao tijelo usmjereno na donošenje svih važnih strateških i dugoročnih poslovnih odluka, što je sukladno i upravljanju u drugim velikim naftnim i plinskih kompanijama, dok za svakodnevne operativne odluke ovlast daje izvršnim direktorima. "Nadalje, nije u nadležnosti Uprave donošenje odluke kojom bi se MOL-u, kao dioničaru koji ima prevladavajući utjecaj nad Inom (Rješenje AZTN-a 9. lipnja 2009., Ugovor o međusobnim odnosima dioničara i njegov prvi Dodatak) uskratilo korištenje prava na informiranje i nadzor, sadržanima u aktima o upravljačkoj strukturi (poput pravila konzultacije sa MOL grupom). Navedeno je uobičajeno za svaku kompaniju čiji dioničar ima prevladavajući utjecaj, a isto je bilo i predmet pregleda HANFA-e u 2011. godini", naglašava se u priopćenju. Vezano uz učestalost održavanja sjednica Uprave, navode kako je Uprava u ožujku ove godine jednoglasno odobrila svoj program rada za ovu poslovnu godinu te da se sjednice održavaju sukladno poslovnim potrebama kompanije. "Uprava smatra da u ovoj fazi nije potrebno mijenjati pravila rada kompanije. Uprava će, međutim, i ubuduće razmatrati mogućnosti daljnjeg unaprjeđenja učinkovitosti kompanije i vlastitog poslovanja", zaključuje se u priopćenju Ine.