U prvih devet mjeseci 2019. godine prihodi INA Grupe iznose 16.550 milijuna kuna, a CCS EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bez jednokratnih stavki narasla je za 8 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te iznosi 2.397 milijuna kuna, javljaju iz te naftno-plinske kompanije. Prosječne cijene nafte su se smanjile tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine zbog čega EBITDA iznosi 2.208 milijuna kuna, a dobit2 679 milijuna kuna. EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosi 1.819 milijuna kuna i rezultat je niže ostvarene cijene ugljikovodika. Ukupna razina proizvodnje ostala je na istoj razini zbog veće proizvodnje sirove nafte u Egiptu, što je rezultat povećanih istražnih bušenja i razradnih aktivnosti. 

Bolja prodaja

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju povećala se za 137 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 526 milijuna kuna. Glavni pokretač pozitivnog rezultata bili su bolji prodajni rezultati, iskorištavanje vanjskog okruženja i veći udio bijelih proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka, zajedno s poboljšanim poslovanjem Usluga kupcima. Maloprodajne količine povećale su se za 3 % uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori. Prvih devet mjeseci 2019. bilo je intenzivno investicijsko razdoblje.

Kapitalna ulaganja povećala su se za 69 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1.541 milijuna kuna, a uglavnom su potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 1.318 milijuna kuna, više nego duplo u usporedbi s istim periodom prošle godine. Omjer duga i kapitala iznosi 21 %, uz neto dug na razini od 3.036 milijuna kuna. 

Fasimon: Rast proizvodnje u Egiptu

Intenzivna ulaganja Ine tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine počela su pokazivati rezultate. Ukupna ulaganja premašila su 1,5 milijardi kuna, od kojih je većina u Hrvatskoj. Dovršen je remont u riječkoj rafineriji, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Brojna poboljšanja koja su provedena tijekom remonta vidljiva su u boljoj proizvodnoj strukturi, s većim udjelom profitabilnih bijelih proizvoda. Poboljšanja će se nastaviti kroz buduće projekte, u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023. Također, povećana razina aktivnosti Istraživanja i proizvodnje u Egiptu rezultirala je s 23 % većom proizvodnjom nafte u Egiptu. To je, zajedno s kontinuiranim radom na remontima bušotina u Hrvatskoj, trenutno stabiliziralo proizvodnju ugljikovodika usprkos prirodnom padu. Na ukupni rezultat utjecalo je nepovoljno vanjsko okruženje, ali je INA iskoristila tržišno okruženje. Prodaja u Bosni i Hercegovini porasla je za oko 18 %, dok je prodaja Rafinerija i marketinga ostala stabilna i iznosi više od 3,1 milijuna tona. Rezultati poslovanja Maloprodaje su ostali snažni, kako u Hrvatskoj, tako i u proširenoj maloprodajnoj mreži Crne Gore. Općenito, unatoč smanjenoj proizvodnji zbog planiranog riječkog remonta i nepovoljnog okruženja, EBITDA i ostali pokazatelji INA Grupe su stabilni, ali donekle umanjeni. Ipak, ukupni prihodi ostali su snažni te su porasli za 2 %, što su povoljni izgledi za kraj 2019. godine.“, komentirao je predsjednik Uprave Sandor Fasimon