Naftna kompanija Ina u prvih šest mjeseci ove godine investirala je 405 milijuna kuna od ukupno 1,696 milijuna kuna, koliko procijenjuju da bi mogli investirati do kraja godine, doznaje se neslužbeno u kompaniji. U Ini naglašavaju da je investicijski plan za prvo polugodište iznosio 673 milijuna kuna, te da to zapravo znači da su investirali 60% od plana. 
Reakcija iz Ine uslijedila je nakon jučerašnje prozivke iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, u kojem su rekli da su Inine investicije snažno podbacile, te da je ta kompanija realizirala samo 18% od planiranih 2,334 milijarde kuna. U Ini iznose niz brojki, pa primjerice procjenjuju da će do kraja godine investirati ukupno 1,696 milijuna kuna, što je 73% od prvobitno planiranoga. 

Primjerice, u sektoru Istraživanje i proizvodnja ove je godine trebalo biti utrošeno 1,643 milijuna kuna, no to je umanjeno na realističnijih 975 milijuna kuna. Od toga je u prvih 6 mjeseci trebalo biti investirano 504 milijuna kuna, no uložen je 271 milijun ili 54%. U modernizaciju rafinerija u 2012. prema planu treba biti uloženo 170 milijuna kuna, od čega 13 milijuna u prvoj polovini godine. Ipak, uloženo je nešto više, odnosno 28 milijuna kuna. U Ini sumiraju da je u Sektoru trgovina i Sektoru rafinerija i marketinga kompanija u skladu s investicijskim planom, ali zaostaje u Sektoru istraživanja i razvoja zbog nemogućnosti ulaganja u međunarodne projekte i problema s unajmljivanjem potrebne bušaće garniture za Sjeverni Jadran, kao i zbog poteškoća s dozvolama i javnom nabavom.

Kada se radi o modernizaciji RN Sisak u Ini podsjećaju da će se u Sisku srednjeročno ulagati u sigurnost rada rafinerije i postizanje boljih ekoloških parametara, pa će tako u rafineriju biti uveden plin. Ekonomska isplativost RN Rijeka, pak nije upitna, tako da će se u toj rafineriji nastaviti značajnija ulaganja. Projekt ulaganja u koking prostrojenje za RN Rijeka u kašnjenju je zbog lokalnih prostornih planova, a do 18. rujna trebala bi biti gotova javna rasprava na novi županijski prostorni plan koji predviđa prekrcajnu luku na Urinju. Riječ je o ulaganju procijenjenom na 400 do 500 milijuna USD, koje se sigurno neće realizirati u roku dvije do tri godine, procjenjuju u Ini.

U istraživanje i razvoj ulaže se tri puta više novca nego lani, ističu u Ini. Spominju poteškoće s najmom bušaće garniture za plinska polja na Sjevernom Jadranu, gdje su u planu dvije istražne bušotine s kojima se trebalo startati lani. Ipak, očekuje se da će i to biti riješeno te da će se iduće godine moći prionuti poslu. Trenutno su na kopnu aktivne čak dvije bušaće platforme, a Inina strategija bušenja 3 do 5 istražnih bušotina na kopnu već se ostvaruje pa su ove godine već izbušene dvije bušotine, a do kraja godine izbušit će se još dvije. Ina sada radi tamo gdje joj koncesija dopuštaju, a u svakom se slučaju planira uključiti u natječaj za istraživačke koncesije koji bi uskoro trebao biti raspisan.