Nakon što je tjednik Nacional nedavno dobio na uvid, kako tvrdi, "sadržaj tajnog, u hrvatskoj javnosti iz neobjašnjivih razloga temeljito prešućenog i skrivanog dokumenta...", pritom objavivši kako je zapravo riječ o memorandumu kojim je dopušten izvoz hrvatske nafte Mađarima, o njemu su se oglasili INA, Jadranski naftovod (JANAF) i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike (MZOE), dakle, njegovi potpisnici. 

U INA-i ističu kako je Memorandum o razumijevanju između INA-e i JANAF-a neobvezujući dokument koji je potpisan 21. kolovoza 2018. s ciljem stvaranja pretpostavki za donošenje poslovnih odluka koje osiguravaju veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja INA-ne, a time i cijele kompanije. 

"INA je krajem 2018. započela s programom INA R&M Novi smjer 2023., koji podrazumijeva koncentraciju prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Cilj programa je pretvoriti gubitak od u prosjeku milijardu kuna godišnje u dobit te održati sigurnu i neprekinutu proizvodnji nafte i stabilni rad. Kako bi ostvarila tehničke preduvjete za ovaj strateški projekt, INA je prethodno donijela poslovnu odluku o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju s JANAF-om koji podrazumijeva uspostavljanje bolje optimizacije transporta nafte između JANAF-ovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak. Također, osigurana je i bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost INA-inog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina", navodi se u priopćenju. 


Prodaja po tržišnoj cijeni 

Također, napominje INA, izgradnja dvosmjernog toka između JANAF-ovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak realizirana je u posljednjem kvartalu 2019. čime je INA-i omogućena prodaja nafte na tržištu po tržišnoj cijeni i ostvarivanje veće ekonomske vrijednosti za naš proizvod. 

"Nafta s hrvatskih polja se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka u skladu s logističkim mogućnostima, a dio se prodaje po tržišnim cijenama. Posljedično, riječka rafinerija prerađuje na učinkovitiji način 20 posto veće količine nafte u odnosu na ranije i one su dovoljne za pokrivanje potreba hrvatskog tržišta", tvrde u INA-u, dodajući kako to, posljedično, donosi veću profitabilnost te kompaniji osigurava sredstva za financiranje projekata koji će pridonijeti održivom poslovnom modelu, što uključuje i ulaganje od oko četiri milijarde kuna u izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji. 


Druga tržišta 

U INA-i podsjećaju kako program INA R&M Novi smjer 2023. također uključuje izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka s ukupnim kapacitetom rafinerije od 4,5 milijuna tona godišnje, što pokriva potražnju na hrvatskom tržištu i izvoz. "Naime, potražnja hrvatskog tržišta iznosi 2,7 milijuna tona godišnje. Trenutačno, INA prerađuje otprilike četiri milijuna tona godišnje, od čega 1,9 milijuna tona prodamo na domaćem tržištu. Dakle, INA ne samo da zadovoljava potražnju na hrvatskom tržištu, već i izvozi na druga tržišta". 

Uz izgradnju dvosmjernog toka u Sisku, Memorandum podrazumijeva i postavljanje odušne stanice u Rafineriji nafte Rijeka koja je u izgradnji te će služiti kao dodatna mjera zaštite okoliša i sigurnosti u radu podmorskog naftovoda Omišalj – Urinj. Također, INA kao članica MOL Grupe ulaže maksimalne napore kako bi povećala količine transportirane sirove nafte od JANAF-ovog terminala Omišalj prema Mađarskoj i Slovačkoj, što će imati pozitivan utjecaj na JANAF i državni proračun, tvrde u INA-i. 


Novi poslovni partneri 

"Uprava JANAF-a planira i poduzima poslovne aktivnosti koje za rezultat imaju podizanje prihoda i dobiti Društva te smanjivanje i kontroliranje rashoda. Stoga, Društvo posljednjih godina bilježi kontinuirani rast i postiže rekordne poslovne rezultate te je jedno od najboljih i najstabilnijih hrvatskih gospodarskih subjekata. Jednako tako, Uprava u svojem radu nije donijela nijednu odluku koja bi na bilo koji način ugrozila poslovanje Društva te samim time narušila dobro poslovanje JANAF-a", objavljeno je na stranicama JANAF-a. 

Diverzificirajući posljednjih godina svoje poslovanje razvojem djelatnosti skladištenja nafte i naftnih derivata, privučeni su novi poslovni partneri te se JANAF pozicionirao kao nezaobilazni čimbenik u naftnom biznisu u ovom dijelu Europe. Usporedno s povećanjem prihoda od skladištenja, došlo je i do povećanja prihoda i od transporta nafte za postojeće i nove korisnike, navodi ova tvrtka koja upravlja naftovodno-skladišnim sustavom u nas. 


Proračunski prihodi

"Jednako tako, pokrenuti su veliki investicijski ciklusi koji povećavaju sigurnost opskrbe naftom i naftnim derivatima, prihod i dobit za JANAF i sve tvrtke, koje su poslovno vezane uz izgradnju projekata, izvoz usluga transporta i skladištenja, proračunske prihode lokalnim zajednicama i državi te izravno i neizravno utječu na povećanje zaposlenosti. Stoga ove činjenice idu u prilog tome kako Uprava JANAF-a donosi poslovne odluke koje imaju za cilj pridonositi rastu i razvoju Društva i hrvatskog gospodarstva te stabilnosti opskrbe nafte i naftnih derivata članica Europske unije, kao i zemalja u okruženju", ističe Uprava JANAF-a. 

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, istaknuo je kako je snažna INA Vladin interes, a cilj Memoranduma o razumijevanju između INA-e i JANAF-a je maksimiziranje poslovnih rezultata tih dviju kompanija.