EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) INA Grupe u prvih devet mjeseci iznosila je 2,3 milijarde kuna, dok je neto dobit milijardu kuna te predstavlja oporavak u odnosu na negativni prošlogodišnji rezultat. 

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina je glavni pokretač rezultata s EBITDA od 1,6 milijardu kuna, što predstavlja rast potaknut ponajprije boljom prosječnom ostvarenom cijenom ugljikovodika na razini 58 dolara za boe. Ipak, prirodni pad proizvodnje nastavlja se na svim proizvodnim poljima. 

Rezultat Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju dostigao je milijardu kuna kao rezultat bolje od očekivane turističke sezone, izvijestila je INA

Ulaganja su povećana u svim djelatnostima u usporedbi s prvih devet mjeseci 2020. godine. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje glavno strateško ulaganje, čiji je cilj unaprijediti dugoročnu tržišnu poziciju rafinerijske djelatnosti. Istovremeno, izgradnja profitabilnog portfelja Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Egiptu nastavlja se očekivanim aktivnostima istraživanja i razrade u novostečenom udjelu u Bloku 10.

 

Nova kampanja bušenja 

"Nastavno na neviđena previranja na tržištu tijekom 2020. godine, ovu godinu obilježava povoljnije eksterno okruženje, iako se poremećaji u svjetskoj ekonomiji nastavljaju. Cijene nafte i plina nisu se samo oporavile, već ih je nagli porast potražnje pogurao daleko preko očekivanih, s razinama cijene nafte Brent preko 70 dolara po barelu u trećem tromjesečju 2021. i daljnjim rastom u četvrtom tromjesečju. Takvo okruženje povećalo je prihode INA Grupe na razinu veću od 16 milijardi kuna", izjavio je predsjednik Uprave INA-e Sándor Fasimon

Ovaj skok cijena, nastavio je, osnovni je pokretač snažnih rezultata, osobito u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina koja je ponovno najveći generator novca. 

"Ipak, moramo biti svjesni kako je ovo olakšanje potaknuto izvana i da nastavak prirodnog pada proizvodnje ostaje izazov. Kako bismo odgovorili na taj izazov, INA će nastojati maksimizirati hrvatski portfelj, kako na kopnu tako i u podmorju, novom kampanjom bušenja čiji je cilj povećanje proizvodnje plina", rekao je, dodajući kako se prodaja rafinerijskih proizvoda povećala na ključnim tržištima, dok su se maloprodajne prodajne količine oporavile za 14 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci 2020. godine, koje je uglavnom obilježila pandemija. 

"Ovo je rezultat turističke sezone bolje od očekivanog, što je vidljivo i u dijelu goriva i ne-goriva. Rafinerijske marže, iako trenutačno pokazuju znakove oporavka, ostaju glavni čimbenik koji utječe na profitabilnost djelatnosti i ujedno predstavljaju rizik za buduće izglede", naglasio je. 

"Kapitalna ulaganja tijekom prvih devet mjeseci 2021. povećana su za 20 posto, pri čemu se otprilike polovica odnosi na rafinerijsku djelatnost. Nadamo se da će se šokovi na tržištu, kojima svjedočimo u prošloj i ovoj godini, uskoro stabilizirati. Bez obzira na to u kojem smjeru će se tržišna situacija razvijati, INA je posvećena osiguravanju stabilnog novčanog toka kako bi u narednom razdoblju provela sve strateške projekte koji su započeli", zaključio je.