INA je objavila financijske rezultate za prva tri kvartala ove godine, koja je jedna od najizazovnijih za naftnu i plinsku industriju. CCS EBITDA (čista dobit prije kamata, poreza i amortizacije, bez jednokratnih stavki) INA Grupe iznosila je 1.340 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2020. godine, od čega je oko 40 % generirano u trećem tromjesečju 2020. u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima. 

Radi se o padu od 44 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, no EBITDA je u trećem tromjesečju 2020. pozitivna te je iznosila 470 milijuna kuna. Poslovanje Istraživanja i proizvodnje nafte i plina obilježeno je kombinacijom 13 % niže proizvodnje uslijed prirodnog pada proizvodnje i nižih ostvarenih cijena ugljikovodika, zbog čega je ostvarena EBITDA od 707 milijuna kuna.

Maloprodaja spašava

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju ostala je pozitivna na 536 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2020. godine, uglavnom zbog doprinosa maloprodaje što je dodatno podržano većim udjelom vlastitih proizvoda i mjerama usmjerenima na smanjenje troškova. Navedene mjere su nužne kako bi se kompenzirao utjecaj ekonomskog pada i smanjenje potražnje. 

Prodajne količine maloprodaje, iako 16 % niže tijekom prvih devet mjeseci 2020. godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju zdrav rast u trećem tromjesečju 2020. godine, s gotovo 300 kilotona goriva prodanih u zadnjem tromjesečju. 

Strateški projekti idu dalje


Strateški projekti u Rafinerijama i marketingu se nastavljaju, te iznose gotovo polovicu kapitalnih ulaganja. Usprkos tržišnim previranjima, financijska pozicija Ine ostaje snažna s omjerom duga i kapitala od 20,9 %, što odražava strogu kontrolu troškova i unaprjeđenja učinkovitosti u svim segmentima. Na kraju trećeg tromjesečja 2020. godine, neto dug smanjio se za 18 % u odnosu na isti period prošle godine te iznosi 2.503 milijuna kuna. 

"Godina poput 2020. teško se može ponoviti, no jesenske i zimske mjesece također je teško predvidjeti, a potpuni ekonomski oporavak i dalje nije blizu. Ipak, INA će ući u 2021. godinu kao kompanija pripremljena na ovu neviđenu krizu i sa snažnim strateškim projektima u tijeku, kako bi osigurala potencijal za budući rast.“, komentirao je predsjednik Uprave Sandor Fasimon.