INA je zbog pandemije koronavirusa uvela sve potrebne zdravstvene i sigurnosne preventivne mjere u svom poslovanju i na maloprodajnim mjestima, kako bi zaštitila svoje zaposlenike i kupce. Ove mjere podržavaju socijalnu distancu, povećanu higijenu i uporabu zaštitne opreme, kao i promjene u smjenskom radu i uvođenje rada od kuće gdje god je to moguće. 

Nadalje, zbog kretanja na tržištu koja uključuju pad cijena nafte, uvođenje mjera protiv koronavirusa i pada potražnje, INA je prešla na krizni model rada te je uvela operativne i financijske mjere, održavajući kontinuiranu proizvodnju opskrbu tržišta. 

Tako je u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, proizvodnja neprekinuta i odvija se po planu, no nagli pad cijena sirove nafte ima značajan utjecaj na profitabilnost poslovanja i novčani tok. Zbog smanjenog generiranja novčanog toka investicijski projekti za naredno razdoblje, kao i profitabilnost postojećih polja te operativni troškovi revidiraju se radi prilagođavanja poslovanja promijenjenom vanjskom okruženju, priopćeno je iz INA-e.

 

Operativni izazovi 

U djelatnosti Rafinerije i marketing uvedene mjere na glavnim tržištima rezultirale su značajnim padom potražnje za ključnim skupinama proizvoda, što će negativno utjecati na novčani tok djelatnosti. Takva situacija stvara operativne izazove i stalnu optimizaciju imovine. Sigurna opskrba na svim ključnim tržištima je osigurana te je to glavni prioritet kompanije. 

Nakon snažnih operativnih i financijskih rezultata u prvom tromjesečju, INA Grupa u djelatnosti Usluge kupcima i maloprodaja svjedoči padu prodaje, ponajprije u segmentu goriva, zbog smanjene potrebe za putovanjima i usporavanjem ekonomske aktivnosti. To je rezultiralo nedavnim smanjenjem potražnje između 30 i 50 posto. 

INA je preusmjerila aktivnosti kako bi osigurala pouzdanu i sigurnu opskrbu kroz svoju mrežu te kako bi djelatnost zadržala pozitivni novčani tok. 


Kapitalna ulaganja 

Kako bi zadržali financijsku stabilnost i osigurali održivost poslovanja na duži rok, INA će provesti niz mjera. Provest će se sveobuhvatan pregled operativnih troškova radi očuvanja novčanog toka, a neka će se planirana kapitalna ulaganja prilagoditi sve do kraja ekonomskog zastoja zbog uvođenja hitnih mjera. 

Uprava INA-e ostaje i dalje posvećena programu INA R&M Novi smjer 2023. 

"U ovom trenutku, sigurnost naših zaposlenika i kupaca naš je prioritet. Uz pandemiju koronavirusa, suočavamo se i s ekonomskom krizom koju dodatno pojačavaju niske cijene nafte. Kako bismo nastavili uspješno ispunjavati svoju ulogu u društvu i zadovoljavati potrebe naših kupaca, uveli smo niz mjera i promjena u poslovanju koje će nam pomoći u prevladavanju ovog teškog razdoblja. Važno je istaknuti da ove mjere imaju za cilj stabilnost kompanije, dok opskrba na tržištu ostaje neprekinuta i provodi se u skladu sa svim potrebnim preventivnim mjerama", izjavio je predsjednik Uprave INA-e Sándor Fasimon.