Indija će nastaviti uvoziti naftu iz Irana jer ne krši nijedan međunarodni zakon, a od SAD-a i Europske unije traži da razumiju njezine potrebeza naftom, kazao je indijski ministar za naftu i prirodni plin Jaipal REDDY. SAD je zaprijetio financijskim sankcijama državama koje nastavljaju uvoziti iransku naftu, iako su SAD  i EU proglasile naftni embargo na iransku naftu kako bi prisilile iransku vladu na prekid razvoja nuklearnog programa. Među zemljama koje bi se mogle naći na udaru američkih sankcija je i Indija, javlja britanski portal 'Silobreaker'.
No, Indija je izgubila 211 mlrd. dolara prihoda jer je prejeftino prodala rezerve ugljena, zbog čega je nastala kriza u kojoj se traži odgovornost vlade. Izvješće koje je poslano indijskom parlamentu pokazuje da je u razdoblju 2004. - 2009. godine vlada privatizirala 155 rudnika ugljena prodajući ih po izravnoj nagodbi uglavnom privatnim tvrtkama. Umjesto toga, trebala ih je prodati na aukcijama najboljim ponuđačima jer je proračun izravno oštećen za 211 mlrd. dolara. Inače, Indija je iza Kine i SAD treći po veličini svjetski proizvođač ugljena, javlja novinska agencija UPI.
Vezano uz iransku naftu, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da Kina ne krši nikakav zakon odlukom da nastavi kupovati iransku naftu, unatoč sankcijama koje su SAD i europske zemlje uvele. To je odgovor na objavu američke državne tajnice Hillary CLINTON da bi SAD mogao uvesti sankcije zemljama koje i dalje uvoze  naftu iz Irana, a među njima je i Kina. Kina navodi da naftu uvozi iz gospodarskih razloga i da time ne krši nikakvu odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, javlja novinska agencija UPI.