Ograničenja u međunarodnom zračnom prometu i preporuke da ljudi ostanu doma i rade od kuće kojima se željelo suzbiti širenje pandemije koronavirusa utjecale su na uporabu goriva u prijevozu u nekoliko ovogodišnjih mjeseci. 

Tako su, prema preliminarnim podacima statističkog ureda Europske unije Eurostata, isporuke benzinskih goriva u Hrvatskoj u travnju bile manje za čak 39 posto u odnosu na ožujak. 

Također, u nas se bilježe za 14 posto manje isporuke plinskih ulja i dizela te ukapljenog naftnog plina (-11 posto), loživih ulja (-25 posto) i kerozina (-75 posto). 


Restriktivne mjere 

U Europskoj uniji (26 članica, bez Grčke) isporuke benzina i dizela u travnju bile su manje za 34 posto, odnosno za 21 posto u odnosu na prethodni mjesec te za 46 posto, odnosno za 25 posto u odnosu na siječanj kada nisu bile uvedene restriktivne mjere. 

Ograničenja u zračnom prometu imala su veliki utjecaj na isporuke kerozina te se potražnja za ovim gorivom koje koriste zrakoplovi na mlazni pogon smanjila za 63 posto u odnosu na ožujak i za čak 75 posto u odnosu na prvi ovogodišnji mjesec. 


Bugarska i Luksemburg 

Valja istaknuti kako je u travnju isporuka benzina pala u gotovo svim članicama EU-a. Najveća smanjenja izražena u postocima u odnosu na ožujak zabilježena su u Luksemburgu (-70 posto), Španjolskoj (-65 posto), Belgiji (-59 posto), Francuskoj (-58 posto) i, primjerice, Italiji (-55 posto). 

Isporuka plinskih ulja i dizela također se smanjila u većini zemalja EU-a. Najoštriji padovi (također u postocima) u travnju u odnosu na ožujak zabilježeni su u Bugarskoj (-46 posto) i Luksemburgu (-45 posto) te na Cipru (-41 posto).