Tri tisuće radnika trebalo bi napustiti Hrvatsku elektroprivredu do 2014. godine. Kako doznaje Večernji list iz povjerljivih izvora u nacionalnoj energetskoj kompaniji, upravo to je zaključak prijedloga plana restrukturiranja HEP-a koji je izrađen, a članovima Nadzornog odbora i sindikatima trebao bi biti predstavljen tijekom idućih nekoliko tjedana. Iako su odbili komentirati informacije o sadržaju plana, u kompaniji su potvrdili da je on izrađen te da bi uskoro trebao i biti prezentiran.
Planom restrukturiranja HEP Grupe za razdoblje 2012.-2016., predviđa se poboljšanje svih poslovnih procesa i podizanje razine efikasnosti, što podrazumijeva: optimiziranje kadrovske i organizacijske strukture, postizanje ušteda u nabavi robe, materijala, goriva i usluga te efikasnije korištenje sinergijskih prednosti Grupe – stoji u priopćenju HEP-a. Iako u HEP-u javno ne žele komentirati navode o otpuštanjima, neslužbeno se može doznati kako plan restrukturiranja ne predviđa masovne otkaze nego smanjenje broja zaposlenih prirodnim odljevom radnika u mirovinu. 
Naime, starosna struktura zaposlenih u HEP-u iznimno je loša – trenutačno je 1557 radnika u dobi između 60 i 65 godina te ili imaju ili će uskoro steći uvjete za prijevremenu mirovinu. Do 2014. godine bit će ih još najmanje tisuću, pa je evidentno da bi se veći dio od planiranih 3000 otkaza mogao ispuniti poticajnim mjerama za odlazak u mirovinu. Sindikati to načelno ne odbijaju, ali smatraju da moraju biti uključeni u proces. 
"O raznim modelima poticanja zbrinjavanja starijih djelatnika, poput dokupa mirovine, može se razgovarati, no dosad se s nama nitko nije konzultirao. Mi principijelno ne prihvaćamo zaključak kako HEP ima višak radnika nego smatramo da ima manjak posla. Nećemo pristati da se ijedan radnik otpusti dok svakog dana 700-tinjak kooperanata na našim postrojenjima radi poslove za koje smo mi najbolje kvalificirani" kaže Dubravko Čorak, predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata, inače najvećeg u HEP-u.  Inače, o lošoj dobnoj strukturi HEP-ovih kadrova svjedoči i činjenica da je od 13.700 radnika kompanije, njih tek 75 mlađe od 25 godina. Temeljem toga, novi šef HEP-a Zlatko Koračević najavljivao je da kompanija u sklopu restrukturiranja neće samo otpuštati nego i zapošljavati mlade radnike, osobito tehničke struke. U ožujku je tako najavio i skoro raspisivanje natječaja za zapošljavanje 500-tinjak mladih inženjera.