U tvrtki Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) za isporuku je spreman transformator snage 80 MVA, naponskog prijenosnog omjera 132±12×1,53%/68 kV za novog kupca u Španjolskoj.

"Riječ je o jednoj od španjolskih distribucija, inače u vlasništvu talijanske energetske skupine. Transformator je uspješno ispitan koncem 2021. godine i montirat će se u Transformatorsku stanicu Nueva Celulosa, koja se gradi u sklopu proširenja i jačanja električne mreže u industrijskoj zoni Motril u Granadi, glavnom gradu istoimene pokrajine", javlja Končar

Uz turizam, najvažnija gospodarska djelatnost Granade je staklenička proizvodnja povrća i voća pa je jedan od zahtjeva španjolskog kupca bila i ugradnja mreže za zaštitu od ptica oko hladila transformatora.

 

Validacija emisija 

Posebnost projekta je da se prvi put izdaje certifikat ugljičnog otiska proizvoda (Products Carbon Footprint – CFP) za srednje energetske transformatore D&ST-a. 

Tijekom veljače transformator je uspješno prošao audit provjere ugljičnog otiska certifikacijske kuće Société Générale de Surveillance (SGS). 

U Končaru podsjećaju kako je SGS u suradnji s D&ST-om 2021. godine izradio CFP studiju prema smjernicama norme ISO 14067:2018 u kojoj su dana načela, zahtjevi i smjernice za kvantifikaciju te izvještavanje o ugljičnom otisku proizvoda. Time je Končar D&ST osigurao sredstvo za izračunavanje i posljedično smanjenje ugljičnog otiska svojih proizvoda. 

ISO 14067 dio je niza normi ISO 14060 koji se odnosi na kvantifikaciju, praćenje, izvještavanje i validaciju emisija stakleničkih plinova, kao podrška niskougljičnim održivim tvrtkama.

power and energy masters