Uprava i Nadzorni odbor tvrtke Jadranski naftovod usvojili su Strategiju tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. godine. 

JANAF je jedna od okosnica energetske neovisnosti Hrvatske i ključan igrač na energetskom tržištu susjednih zemalja i Europske unije, ali i hrvatski predvodnik tranzicije prema zelenoj i održivoj ekonomiji. Tu poziciju JANAF-a dodatno potvrđuje i ova Strategija, kojom se utvrđuju ključni čimbenici budućnosti tvrtke na nacionalnoj i široj razini te način na koji će se osigurati dugoročni rast i razvoj, uzimajući pritom u obzir ključne trendove u energetskoj industriji. 

Prilikom izrade Strategije analizirano je trenutačno stanje kompanije te globalna, europska i regionalna kretanja u energetskoj industriji, kao i strategije naftnih kompanija u okruženju, kako bi se utvrdio potencijal za diverzifikaciju JANAF-a u niskougljične djelatnosti. Analiza budućeg razvoja energetike ukazuje na smanjenje korištenja nafte i naftnih derivata te povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora, a trendovi u naftnoj industriji i ubrzani razvoj alternativnih energetskih tehnologija podupiru diverzifikaciju poslovanja u obnovljive izvore, priopćeno je iz JANAF-a. 

Usvojena Strategija određuje prioritete diverzifikacije i osigurava raznolikost u poslovanju i razvoju JANAF-a s ciljem osnaživanja kompanije, ulaganja u održivost poslovanja te osiguravanja dugoročne liderske pozicije u tranziciji prema zelenoj i održivoj ekonomiji. 

Provedbom Strategije osigurat će se daljnja stabilnost poslovanja kroz postojeće djelatnosti, ali i novi prihodi u području obnovljivih izvora.

 

Učinkovitija organizacija

Strategijom su utvrđene glavne strateške inicijative koje će omogućiti prilagodbu JANAF-a trenutnim i budućim tržišnim trendovima, a to su ulazak na tržišta obnovljivih izvora te ulaganje u nove tehnologije, ostvarivanje viših prihoda, primjena agilnije i učinkovitije organizacije koja će biti prilagođena novom modelu poslovanja te interni razvoj kadrova i privlačenje stručnjaka s tržišta rada. 

"JANAF je kompanija od strateške važnosti za energetsku neovisnost Republike Hrvatske, a osiguravanje dugoročne održivosti i stabilnosti poslovanja JANAF-a strateški je projekt ove Uprave. Zelena tranzicija u tome ima presudnu ulogu i pred nama je zahtjevan zadatak, ali mu pristupamo s velikim entuzijazmom. Pozorno pratimo razvoj događaja vezan uz regulativu Europske unije te strateške smjernice Vlade Republike Hrvatske vezane uz ugljične emisije, kao i druge odredbe vezane uz zaštitu okoliša. Uvjereni smo da ćemo ostvariti ciljeve koje su Europska unija i Hrvatska postavile na tom području i da ćemo osigurati uspješnu transformaciju JANAF-a u snažnu energetsku kompaniju. Obnovljivi izvori, nove metode skladištenja energije te druge kompatibilne djelatnosti samo su dio budućeg portfelja i naše vizije JANAF-a za budućnost", ističe Uprava JANAF-a predvođena predsjednikom Uprave Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.