Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji prošlo je tek nešto manje od godine dana, a u području opreme pod tlakom nastupile su brojne promjene, upravo sve ono što je najavljivano na svih 10 dosadašnjih Hrvatskih seminara o tlačnoj opremi. No, unatoč tome, još mnogo toga predstoji kako bi se cijelo to područje unaprijedilo i primijenili svi novi propisi. Za to će i dalje biti potrebna edukacija svih koji su u tom području prisutni: proizvođača, korisnika i, posebice, nadležnih državnih i tijela koja sudjeluju u procesu pregleda opreme pod tlakom. Upravo će taj proces u narednom razdoblju kontinuirano doživljavati promjene, a u cijelom tom procesu bit će potrebno i određeno vrijeme za prilagodbu svih koji u njemu sudjeluju na nova pravila. Upravo to su bili neki od najvažnijih naglasaka s 11. hrvatskog seminara o tlačnoj opremi koji je 29.5.2014. godine u prepunoj dvorani hotela 'Antunović' okupio oko 180 stručnjaka iz područja opreme pod tlakom i svih koji su s njime na bilo koji način povezani.   
U cijelom tom procesu svakako će biti velika uloga novoosnovane Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva gospodarstva, kako je to naglasio Ismar AVDAGIĆ, dipl. iur., pomoćnik ministra gospodarstva zadužen upravo za inspekcijske poslove. No, i dalje će biti nezamjenjiva uloga Agencije za opremu pod tlakom, kako je to pojasnio njezin ravnatelj, Dario KARLOVČAN, dipl. ing. U skladu s time, Agencija je razvila vlastiti sustav informacijsko-telekomunikacijske podrške (kojemu je internetska stranica Agencije samo vidljivi dio) koji će značajno pojednostaviti njezino cjelokupno poslovanje. Tako je sada dostupan Registar zahtjeva za pregled opreme pod tlakom u elektroničnom obliku, značajno je skraćeno vrijeme izlaska inspektora na teren, a zahvaljujući novonabavljenim vozilima troškovi službenih putovanja (tj. izlazaka inspektora na teren) sniženi su za 20%. 
Konačno, treba reći da gotovo svi sudionici u području opreme pod tlakom iščekuju novi Pravilnik o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom, koji bi u to područje trebao unijeti još promjena, među kojima je svakako najvažnija puštanje periodičkih pregleda 'na tržište', odnosno njihovo izdvajanje iz isključive nadležnosti OPT-Agencije. Kako je za sada najavljeno, novi Pravilnik bi trebao biti objavljen do kraja 2014. godine. Kada je već riječ o propisima, treba još spomenuti da je nedavno objavljena nova Direktiva 2014/29/EU o jednostavnim tlačnim posudama (SPV) i da je za drugo tromjesečne 2014. godine najavljeno objavljivanje nove Direktive o opremi pod tlakom (PED).