Grad Karlovac i tvrtke Odašiljači i veze i Končar - Elektronika i informatika (INEM) potpisali su Sporazum o provedbi pilot-projekta 'Udaljeno očitavanje brojila i senzora - SenzoriKA'. Riječ je o pilot-projektu u čijem će se sklopu primjeniti ispitni sustav pametnog grada u Karlovcu, što će uključivati vizualizaciju podataka za građane i prikupljanje podataka o potrošnji svih energenata i vode, kvalitete i temperature zraka, prikupljenom otpadu i stanju na parkiralištima.


Tako nastaje pametni grad

Sustav se temelji na integriranom rješenju OiV-a i Končar INEM-a koji koristi OIV-ovo tehničko rješenje Smartino IoT (LoRa WAN) za prijenos podataka i INEM-ov softver MARS za obradu i vizualizaciju podataka. Sustav omogućuje prihvat podataka iz uređaja različitih proizvođača, nadzor i upravljanje korištenjem radijske mreže LoRaWAN male snage čime se omogućuje korištenje i baterijski napajanih uređaja, a svi podaci dostupni su poslovnim sustavima gradskih tvrtki i, prema potrebi, građanima.


Široko područje primjene

Spomenuto rješenje pokriva široko područje primjene: od vodomjera, plinomjera i električnih brojila, preko upravljanja i nadzora javnom rasvjetom, osjetnika kvalitete zraka, zauzetosti parkirališta, vodostaja, temperature, vlažnosti zraka i kvalitete vode, do praćenja pomoću geografskog pozicijskog sustava (GPS) i integraciju drugih rješenja i postojećih krajnjih uređaja u sustav LoRaWAN, izvijestio je Končar.