Kina je obustavila plan za primješavanje etanola gorivima u cijeloj zemlji, a odluka dolazi nakon naglog pada zaliha kukuruza u zemlji i ograničenih proizvodnih kapaciteta biogoriva. Ovaj preokret je težak udarac domaćim proizvođačima koji su izgradili nova postrojenja, kao i izvoznicima biogoriva, uključujući Sjedinjene Države i Brazil, koji su željeli iskoristiti rastuću kinesku potražnju. 

Očekivalo se da će Kina povećati uvoz američkog etanola nakon nedavne najave prve faze trgovinskog sporazuma. Peking je u rujnu 2017. objavio da će motorna goriva sadržavati 10% etanola od 2020. godine, što je dio široke reforme industrije proizvodnje kukuruza koja je u to vrijeme patila od ogromnog viška. No, na sastanku koji je krajem prosinca održan s proizvođačima etanola i uljarica, kineska komisija za nacionalni razvoj i reforme rekla je da će stopirati razvoj opskrbe etanolom i benzinom izvan malog broja provincija koje su već implementirale potpunu ili djelomičnu mješavinu, objavio je Reuters. U 2018. Kina je bila osni najveći izvoznik etanola.

"Odluka je donesena nakon daljnje studije koja sugerira da se svako promicanje benzina s etanolom mora bazirati na preduvjetu da je sigurnost hrane zagarantirana", rekao je jedan od izvora upoznat s planom Pekinga, govoreći o smanjenju zaliha u Kini.