Prema službenom planu koji su objavili državni kineski mediji, Kina cilja na cilj čiste energije smanjenja upotrebe fosilnih goriva na ispod 20% do 2060. godine. Dokument vlade, objavljen u nedjelju, slijedi obećanje predsjednika Xi Jinpinga da će najvećeg zagađivača svijeta odvojiti od ugljena, s ciljem dostizanja najviših emisije ugljika do 2030. i postizanja ugljične neutralnosti ipak 30 godina kasnije, objavio je The Guardian. 

No, zemlja je kritizirana zbog forsiranja s otvaranjem desetaka novih elektrana na ugljen. Vlasti su također željele povećati proizvodnju energije, s rastućim cijenama ugljena, a zalihe su na niskim razinama - oba čimbenika koji stoje iza nedavnih nestanka električne energije. Prošli tjedan država je naredila rudnicima da proizvode na svom maksimumu, a ugljen čini skoro 60% energetskog miksa. 

Smjernice dolaze u trenutku kada se zemlje spremaju za novi krug UN-ovih pregovora o klimi u Glasgowu koji počinje 31. listopada, a predsjednik Xi, koji nije napustio zemlju od početka pandemije, će biti upadljivo odsutan. Kina se suočava s borbom da se odvikne od ugljena, koji pokreće gotovo 60% njezine ekonomije kojoj trebaju ogromne količine energije.