U prvih deset mjeseci ove godine kupci u Sloveniji preuzeli su 10 TWh električne energije iz prijenosne mreže, što je 6,6% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Posljedice ovogodišnjeg djelomičnog gašenja gospodarstva zbog koronakrize ogledaju se i u potrošnji električne energije koja je od početka godine do kraja listopada iznosila 10 milijardi 102,5 milijuna kilovat sati ili je bila niža za 6,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Potrošnja je bila niža u obje ključne praćene skupine, a potrošnja izravnih kupaca u tom je razdoblju dosegla milijardu i 247,9 mil. kWh, što je gotovo 20% manje nego lani, dok je potrošnja pet distribucijskih tvrtki iznosila 8 milijardi 515,4 mil. kWh i time je 5,6% niža u odnosu na prošlu godinu. 

Hiperaktivna crpna elektrana Avče

Jedina svijetla točka ove godine je percepcija HE Avče za potrebe crpljenja, jer je jedina slovenska crpna elektrana u prvih deset mjeseci ove godine od mreže preuzela 312,3 mil. kWh, čime je premašila izvorne prognoze bilance za više od 2%. 

Zanimljivi su i podaci o uvozu, s 5 milijardi 997,1 mil. kWh električne energije ili nešto manje od 76% prošlogodišnjih količina preuzetih iz susjednih prijenosnih sustava u prvih deset mjeseci ove godine, te 7 milijardi 626,9 mil. kWh električne energije ili samo 0,7 posto manje nego lani, objavio je Naš stik.