Povodom imenovanja novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatski savez građevinskih inženjera i cijela graditeljska struka apeliraju na premijera Plenkovića da na tu odgovornu dužnost postavi uistinu stručnu osobu iz područja graditeljstva, koja posjeduje odgovarajuće projektno i menadžersko iskustvo. Pred Hrvatskom je, u graditeljskom smislu, možda i najizazovniji zadatak njezine novije povijesti, a to je obnova potresima brojnih uništenih objekata u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Pred nama svima u graditeljskom sektoru je vrlo dinamična godina, a zahtjevi obnove uništenih objekata vrlo su kompleksni. Godina koja je pred nama daje nam šansu da na najbolji mogući način iskoristimo sredstva EU fondova koja su nam na raspolaganju. Tu šansu moći ćemo kao država, kao društvo i kao inženjerska struka ostvariti samo ako novi ministar bude osoba s nužnim znanjem i vještinama koje tako zahtjevna funkcija traži“, stoji u pismu premijeru Plenkoviću. Struka je spremna odgovoriti na sve izazove u procesu obnove i ubrzano krenuti u taj dugo čekani proces. 

Traži se pravi stručnjak

Spremni smo doprinijeti obnovi prvenstveno svojim znanjem i stručnošću, a potom i željom, voljom i snagom koju posjedujemo. Upravo stoga nužno je da resorno ministarstvo vodi stručnjak iz područja graditeljstva“, ističu Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva i Mirna Amadori, predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Za ovaj zadatak koji je pred novim ministrom MPUGDI je potrebna stručnost, dubinsko poznavanje graditeljstva, a od presudne važnosti je i dugogodišnje menadžersko i projektno iskustvo to jest iskustvo u upravljanju organizacijama, procesima i projektima. 

Kao nikada prije graditeljska je struka, nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, pokazala je zašto je iznimno važna za hrvatsko društvo. Graditeljska struka jedina je koja će odraditi kompletnu obnovu privatnih i javnih zgrada kao i izgradnju zamjenskih kuća. Kada je bilo najteže, inženjeri građevinarstva i graditeljska struka bili su tu za naše građane. Sada Komora, Savez i cijela graditeljska struka apeliraju na premijera Plenkovića da se pri odabiru primarno rukovodi stručnošću, iskustvom i izvrsnošću budućeg resornog ministra. Samo takvi kriteriji odabira ministra su u najboljem interesu svih građana Republike Hrvatske.