Ugradnjom regulacijske prigušnice u trafostanici (TS) Mraclin završena je implementacija prvog dijela SINCRO.GRID projekta koji je plod suradnje hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava

Projekt sufinancira Europska komisija, a dugoročno bi trebao riješiti problem nedostatka fleksibilnih resursa i zagušenja u mreži te osigurati preduvjete za prihvat novih obnovljivih izvora, priopćeno je iz tvrtke Siemens Energy


Ključ u ruke 

Ugovorena vrijednost opreme i radova na projektu ugradnje regulacijske prigušnice 100MVAr u TS Mraclin iznosila je nešto manje od 25 milijuna kuna. 

Siemens je naručitelju, Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS), regulacijsku prigušnicu isporučio po sistemu 'ključ u ruke' – što je obuhvaćalo izradu dokumentacije za proizvodnju, izradu izvedbenog projekta, izvođenje građevinskih i elektromontažnih radova, provedbu svih potrebnih ispitivanja te konačnog puštanja u rad. 


Najmodernija tehnologija 

Ugradnjom regulacijske prigušnice 100 MVAr završen je prvi od tri projekta koje je Siemens ugovorio s HOPS-om, a koji se financiraju u sklopu SINCRO.GRID projekta. 

Druga dva dijela SINCRO.GRID projekta: ugradnja regulacijske prigušnice u TS 400/220/110 kV Melina ugovorene vrijednosti od 36,5 milijuna kuna i izgradnja SVC postrojenja u TS Konjsko ugovorene vrijednosti od gotovo 105 milijuna kuna trenutno su u fazi realizacije. 

Završetkom ovih triju projekata dugoročno će se riješiti problem previsokih iznosa napona, odnosno regulacije tokova jalovih snaga u prijenosnoj mreži, a u hrvatski elektroenergetski sustav bit će ugrađena najmodernija tehnološka rješenja.