Japanska elektroenergetska tvrtka TEPCO najavila je službenu odluku o zatvaranju sve četiri jedinice u NE Fukushima 2. No, za potpuno uklanjanje sva četiri reaktora u preostaloj elektrani na području Fukushime trebat će čak 40-ak godina, dok se troškovi tog opsežnog projekta procjenjuju na 2,6 mlrd. dolara. 

Japanska tvrtka o tom koraku razmišlja još od prošle godine, što je u uskoj vezi s razgradnjom ostataka uništenih postrojenja NE Fukushima 1, kako bi se svim stanovnicima u okruženju oba postrojenja dao osjećaj sigurnosti. Naime, u travnju 2019. godine japanske vlasti ukinule su odredbu u evakuaciji naselja Okuma, prvi put nakon nuklearne nesreće iz 2011. godine, što znači da se stanovnici mogu vratiti u svoje domove. S druge strane, rijetko tko će se za to odlučiti, a naselje Futaba, baš kao i još nekoliko okolnih naselja i dalje će ostati nepristupačno i nepodobno za življenje. 

U Japanu će tako u pogonu ostati još 33 nuklearna reaktora, dok ih je prije katastrofe bilo čak 54, objavio je je američki energetski portal 'Power Engineering International'.